Acvarii

Va lua oare sfârşit supremaţia skimmerului? (II)

Opţiuni practice
Este, deci, posibil, să deţinem un acvariu de recif foarte frumos şi fără să apelăm la skimmer, recurgând în schimb la o «metodă» la fel de banală precum acea folosită de Jean Jaubert sau Leng Sy : această metodă este însăşi natura. Dar nu putem încuraja orice amator de acvariu recifal să facă un pas atât de important şi să renunţe la mijloacele clasice. Un acvariu fără spumător este pretenţios şi va avea în curând nevoie de ochiul şi mâna unui specialist. Treptat, împingeţi din ce în ce mai departe limitele sistemului vostru:

  • folosiţi un skimmer de contact: criticat de multe ori pentru că nu dă dovadă de mari performanţe, acesta realizează, totuşi, o purificare a apei suficientă pentru majoritatea acvariilor;
  • micşoraţi puterea spumătorului: fie reglaţi-l la o treaptă inferioară, fie diminuaţi timpul de funcţionare. În acest fel, vă veţi da seama cât de mare este influenţa spumătorului asupra echilibrului acvariului vostru. Un acvariu «sănătos» nu va fi dependent de spumător. Este posibil ca diminuarea spumării să favorizeze creşterea algelor «bune», datorită carbonului organic lăsat liber;
  • nu folosiţi skimmerul pe durata primelor luni de funcţionare a acvariului. În această perioadă, în acvariu au loc multe transformări, dar nu un dezechilibru în sensul ecologic al termenului. În această perioadă de tranziţie, acvariul are o capacitate uimitoare de a se redresa. În mediul natural, un recif de corali se află într-un permanent echilibru dinamic şi nu cunoaşte niciodată odihna: acvariul de recif are aceeaşi tendinţă de a căuta echilibrul, respingând orice factor perturbator.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Intenţia acestui articol nu este să conteste importanţa instalaţiilor de spumare a apei, ci de a vă încuraja să vă gândiţi mai mult la metoda pe care o puteţi folosi: cu ajutorul unei instalaţii de spumare este mult mai uşor să întreţinem un acvariu armonios, dar este la fel de posibil să avem un acvariu mult mai natural fără acest dispozitiv. Un acvariu prea curat ne poate face să uităm că esenţa mediului acvatic constă în însăşi diversitatea lui, sub toate aspectele. Cultivând şi în acvariile noastre aceeaşi diversitate ne-am putea bucura de un rezultat emoţionant de aproape de adevăr.

În acvariul recifal de astăzi, skimmerul mai are încă un cuvânt greu de spus. În acvariul viitorului, însă, supremaţia lui va fi, cu siguranţă, contestată.Spumarea de contact
Un spumător clasic determină trecerea apei în camera de amestec cu ajutorul unei pompe, sau este conectat la circuitul de tratare a apei. Are o capacitate foarte mare de epurare. Un spumător de contact presupune recircularea internă a apei şi comunică cu mediul extern cu ajutorul unei site. Un astfel de dispozitiv se poate dovedi mai puţin eficient, dar nu vă veţi confrunta niciodată cu probleme supraspumării.

O experienţă revelatoare ?
Odată, când am lipsit de acasă pentru o săptămână, sistemul de prea-plin al acvariului meu recifal a întrerupt alimentarea cu energie a mai multor aparate, printre care aparatul de osmozare şi pompa care asigura circularea între cuva anexă, unde se afla skimmerul, şi acvariu propriu-zis. La întoarcere, observând cât a crescut nivelul apei din acvariu, am presupus că acest incident a avut loc în prima sau a doua zi după plecarea mea. Aşadar, timp de 5 sau 6 zile, acvariul meu nu a beneficiat decât de lumină şi brasaj. Puteţi să mă credeţi sau nu, dar niciodată nu l-am văzut mai frumos şi mai bogat decât atunci!
S. Fournier

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și