Acvarii

Va lua oare sfârşit supremaţia skimmerului? (I)

Ar fi cel puţin ciudat ca acvariul marin din trecut, cel din prezent şi acvariul marin de mâine să aibă aceeaşi preferinţă pentru spumarea apei. În prezent, mulţi iubitori de acvarii beneficiază zilnic de avantajele de-a dreptul spectaculoase pe care le conferă un spumător. Ne întrebăm: supremaţia skimmerelor va fi vreodată pusă la îndoială?

Moleculele organice, sau hidraţii de carbon (proteine, aminoacizi, acizi graşi, fenoli, dar şi vitamine sau oligo-elemente complexe), sunt lanţuri de molecule ce prezintă la un capăt un carbon şi la celălalt o grupare de hidroxid (OH) sau aminoacid (NH2). Ele au, deci, o extremitate hidrofilă (OH, NH2… ) ce prezintă atracţie faţă de apă şi o extremitate hidrofobă (carbonatată) care respinge apa.

Astfel se explică de ce aceste molecule au tendinţa de a se poziţiona între aer şi apă. Vorbim, deci, de substanţe tensioactive. Ele formează o peliculă «grasă» la suprafaţa apei, unde se dezvoltă anumite bacterii ce se hrănesc cu materii organice. O instalaţie de spumare a apei nu face altceva decât să agite aceste molecule, care formează astfel spuma.
Această metodă de segregare a moleculeor organice prezintă însă două mari inconveniente:

  • compuşii care nu au origine organică, în special nitriţii şi nitraţii, rămân în continuare în acvariu;
  • vitaminele şi oligo-elementele pe care le adăugaţi în dieta peştilor se combină cu substanţele organice, iar spumătorul le elimină odată cu ele.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Beneficiile unui spumător asupra acvariului de recif sunt numeroase şi de necontestat. Pe drept cuvânt, skimmerul poate fi numit «plămânul acvariului»: participă la schimbul de gaze, depistează şi neutralizează aproape complet substanţele poluante. Totuşi, o spumare agresivă poate crea dezechilibru într-un sistem, lucru de neacceptat pentru cei care îşi doresc un acvariu marin cât mai natural.

La începuturi
Acvaristica marină este un domeniu aflat în permanentă evoluţie şi merită pe deplin o privire de ansamblu. Spumarea nu este o tehnică nouă în tratarea apei, dar succesul de care se bucură este relativ recent: abia în anii 1990, skimmerul a trecut, de la statutul de sistem de epurare, la cel de aparat funcţional pentru reducerea poluării.

Acvariştii iubitori ai speciilor marine au observat că, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, acvariul este el însuşi capabil să realizeze reciclarea materiei: este nevoie de un decor cât mai aproape de cel natural, propice colonizării, o populaţie echilibrată în care să fie loc pentru toată lumea, indiferent de alimentaţie (erbivori, carnivori etc.) sau dimensiuni (decimetri, centimetri sau decametri), echipamente care să ţină cont de factorii de mediu (temperatura apei, iluminare, filtrare) şi calcifiere (reactor de calcar, pompă de dozare etc.)… Şi un protein- skimmer pentru eliminarea substanţelor poluante!

Rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase; acvariştii au devenit din ce în ce mai ambiţioşi, iar astăzi putem admira adevărate grădini de corali, captivante şi frumos colorate. În arsenalul tehnic al unui acvariu de recif, skimmerul, care asigură o apă cristalină şi curată, se află la loc de cinste. În acelaşi timp, încep să câştige teren metodele naturale de purificare a apei, care presupun o minimă componentă tehnică.

Oamenii încep să înţeleagă mai bine circuitul materiei în natură, cu ajutorul pietrelor vii sau a nisipurilor vii (formate din cochilii şi schelete de corali) şi să acorde mai multă atenţie microorganismelor. Astfel, descoperim că acvariul de recif poate exista fără skimmer şi chiar fără un filtru exterior, devenind astfel un altar al biodiversităţii, chiar dacă nu beneficiază de toate atuurile tehnologiei.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și