Curiozitati

Tiparul culorilor – acolo unde se opreşte genetica… (II)

Obiecţii?
Totuşi, există guppy cobraţi, scalari marmoraţi, discuşi pătaţi, care sunt stabili genetic. În fapt, influenţa factorilor externi asupra tiparului coloritului se face pe direcţia fenomenului difuzării moleculelor activatoare, evocate în partea întâi. Aceste molecule sunt ele însele regulate, fabricate, difuzate spre numeroase procese biochimice…

Acestea sunt procese controlate genetic, care sunt influenţate de mediu. Există deci evident o bază genetică la controlul tiparului coloritului. Acestea sunt mutaţiile acestei numite baze care permite să se fixeze (natural sau prin selecţie) noile tipare ale coloritului.
Aceste mutaţii pot juca unrol asupra cantităţii de molecule activatoare, asupra punctelor lor de difuzare sau asupra calităţii lor, în acelaşi mod ca influenţa mediului sau a creşterii. Variaţiunile de culoare ,,de mediu” pot deci fi reproduse genetic, în funcţie de hazardul mutaţiilor.

Stabilitate genetică
Un bun exemplu poate fi furnizat de către faimosul guppy ,,Pingu”, guppyul roz. Un biolog american (David Liebmann) a găsit într-o zi, în acvariul său, un mascul de guppy cu o pată mică roz.
Din generaţie în generaţie, prin încrucişări consagvine, el a reuşit să fixeze mica pată roz, după care a făcut-o să crească pe talie. După mulţi ani de efort şi mii de încrucişări, el a obţinut un guppy aproape întreg roz, pe corp și pe înotătoare. Acest tipar de colorare este stabil, fixat genetic.
Explicaţia acestei extensii a culorii este probabil legată de pierderea mecanismelor regulatoare care conduc forma petei mici roz: fie prin dispariţia inhibitorilor extensiei, fie favorizând difuzarea moleculelor activatoare responsabile de apariţia sa. În concluzie: un tipar de colorare este o bună parte de genetică completată de o mare doză de aleatoriu.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariu, echipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Variaţiuni de culoare
Schimbările rapide ale colorării peştilor se explică prin răspândirile sau regrupările cromatoforilor care sunt totdeauna prezenţi: vizibili sau invizibili. Vorbim de variaţiuni fiziologice. Cromatoforii cei mai întâlniţi sunt melanoforele. Ele conţin cristale de melamină negre sau brune. Când pigmentul este deplasat în citoplasmă, pielea pare sumbră; când se concentrează în mod compact într-un punct al celulei, acesta apare foarte clar!

Există două căi posibile pentru a face să varieze structura unui cromatofor: calea hormonală şi calea neurală. Ambele sunt adesea asociate, prima fiind mai graduală, iar a doua imediată.
În opoziţie, variaţiunile morfologice ale colaborării sunt legate de cantitatea pigmenţilor şi de cantitatea cromatoforilor unui organism. Aceste variaţiuni morfologice sunt foarte lente, în general de ordinul unei luni sau mai mult. Ele sunt de asemenea relativ permanente. Adesea, evolu]ia morfologică a colorării este devansată de schimbarea fiziologică. Astfel, un peşte plasat într-un mediu alb va păli rapid sub influenţa nervoasă şi apoi îşi va reduce progresiv numărul cromatoforilor. Înlocuit după mai multe zile ntr-un mediu sumbru, va apărea clar!

Mecanisme de control neural al cromatoforilor
La peştii osoşi, un control al melanoforelor este datorat sistemului nervos autonom. În mod contrar, la peştii cartilaginoşi, coloritul nu este controlat nervos şi, pentru acest motiv, el este mai stabil (ca şi în cazul vertebratelor).

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineea, hrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și