Curiozitati

Specii ameninţate – Le putem cumpăra? (IV)

Pe scurt, populaţiile marine au scăzut drastic, ceea ce le-a afectat şi structura socială: acum, aceşti peşti trăiesc mult mai izolaţi decât în trecut, iar membrii „familiilor” sunt mai mici ca dimensiune. Oare ce consecinţe va mai avea această supraexploatare? Deocamdată, iată o întrebare la care nu avem niciun răspuns.
Din fericire, Pterapogon kauderni sunt peşti care se reproduc foarte uşor în captivitate. Indivizii pe care îi găsim în prezent în comerţ provin, în mod normal, din medii artificiale. Acest exemplu nu este unic: toate speciile sunt posibile victime ale exploatării în interes acvaristic.

Labroides dimidiatus: elementul- cheie pentru populaţiile recifale
Cumpăraţi-l dacă provine din crescătorii!
Voi da un ultim exemplu un pic diferit: micuţul „buzat curăţător” este un peşte iute, pe care îl putem întâlni în mai multe zone, cu toate că populaţiile de Labroides dimidiatus nu sunt deloc numeroase. Este un „clasic” al acvariilor, chiar dacă, din cauza regimului alimentar strict, este un peşte pretenţios. Pentru un astfel de peşte este indicat să posedaţi un acvariu încăpător. De cele mai multe ori, atunci când este vândut în cantităţi mari, buzatul curăţător moare, pentru că nu beneficiază de condiţiile adecvate de trai.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

La o primă vedere, situaţia acestui peşte nu este atât de dramatică, pentru că nu este o specie rară (n. r.: dar nici într-atât de răspândită încât să justifice exploatarea)… Cu toate acestea, extracţia masivă din recif va duce la tulburări în lanţ. Prima şi cea mai evidentă: reciful care şi-a pierdut buzatul curăţător este o ţintă sigură pentru paraziţi… astfel, în primele 12 ore de la dispariţia lui Labroides dimidiatus, atacul paraziţilor devine de patru ori mai puternic! Şi mai important: studii realizate în Marea Roşie arată că, în recifele lipsite de Labroides dimidiatus, diversitatea speciilor scade în mod îngrijorător. Peştii sunt nevoiţi să caute un alt mijloc de a scăpa de paraziţi.

Prin urmare, acest peşte este un element-cheie pentru menţinerea sănătăţii şi bogăţiei recifului: îndepărtând un singur peşte, nu mai mare de 5 cm, dintr-un recif, interveniţi în întreaga structură a acestuia.

Ce concluzie putem trage? În primul rând, că principala cauză a dispariţiei speciilor acvatice este distrugerea mediului lor prin betonarea zonelor umede, construirea de baraje, sau pur şi simplu neefectuarea salubrizării apelor. Un lucru este însă cert: comerţul practicat în interesul acvariştilor este unul dintre factorii care perturbă mediul natural de viaţă al peştilor. Iar toate speciile marine sunt vitale pentru funcţionarea ecosistemului.

Ce este de făcut?
Înmulţirea peştilor în acvarii este o soluţie eficientă, dar numai pe termen scurt. O idee şi mai bună este să procuraţi numai peşti proveniţi din medii artificiale. Însă ce vom face atunci când toate habitatele naturale vor fi distruse? Oficializarea termenului de „pescuit ecologic” este necesară; trebuie să învăţăm să exploatăm raţional mediul natural şi în acelaşi timp să oferim o sursă de venit populaţiilor locale.

Concret, este absolut vitală protejarea mediului natural, care se degradează pe zi ce trece. Cum putem face acest lucru? Dând o mână de ajutor organizaţiilor umanitare ce contribuie la dezvoltarea raţională a ţărilor din lumea a treia, acordând timp şi resurse financiare ONG-urilor şi altor organizaţii. Nu este vorba numai de o „acţiune acvariofilă”, ci este cea mai bună metodă de a contribui la protejarea mediului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și