Specii

Rasbora pitic (I)

Rasbora pitic este un peşte ce poate trece cu uşurinţă neobservat în acvariile vânzătorilor, cu atât mai mult cu cât nici nu este scos la vânzare prea des. Cu puţin noroc, puteţi găsi Boras maculatus, dar celelalte specii nu se pot obţine decât pe comandă. Aceste mici Ciprinide (exemplarele mai mari pot ajunge până la 4 cm) au nevoie de un acvariu special, care să le pună în valoare.

Prima mea întâlnire cu Rasboraşii pitici a avut loc în urmă cu vreo 20 de ani. Atraşi de pe atunci de speciile din sud-estul Asiei, eu şi colegii mei acvarişti obişnuiam să intrăm destul de des prin magazinele din zonă.

Alarmă falsă
Cu mare bucurie, am descoperit, într-un acvariu foarte murdar, zece peşti arămii cu puncte negre. Erau rahitici şi, fără să stau nicio clipă pe gânduri, m-am hotărât să îi cumpăr. Iată-mă, aşadar, în posesia noii mele comori! Până când am ajuns acasă, doi peşti renunţaseră deja la luptă… Foarte hotărât să am grijă de ceilalţi opt care mai rămăseseră, i-am aşezat într-un acvariu fără lumină directă, căptuşit cu muşchi de Java.

Ca să îi ajut să se aclimatizeze, în aceeași seară le-am pus în acvariu câţiva nauplii de Artemia. Puţini peşti rezistă în faţa acestei momeli care pluteşte chiar în faţa ochilor lor, dar eu am constatat cu uimire că unii dintre ei, cei mai slabi, nici măcar nu se mişcau. După un tratament de câteva săptămâni, nu mi-au mai rămas decât patru Rasboraşi, dar aceştia se întremaseră de acum şi crescuseră cam mult pentru gustul meu.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Consultând cărţile de specialitate, am constatat cu uimire, dar şi cu dezamăgire, că nu aveam ceea ce credeam: în loc de Boras maculatus, eu eram posesorul a patru exemplare de Rasbora kalochroma! Ce greşeală imensă! Dacă Maculatus pot fi calificaţi drept pitici, chiar pigmei, Kalochroma sunt adevăraţi „uriaşi” (ajung până la 10 cm). Nu fără părere de rău, mi-am aşezat „pensionarii” într-un acvariu mai mare, alături de Rasbora elegans şi de o pereche de gurami perlaţi (Trichogaster leerii). Iată de ce este bine să vă documentaţi serios înainte de a achiziţiona o specie pe care nu o cunoaşteţi. În plus, multe cărţi de specialitate atrag atenţia asupra unei posibile confuzii între exemplarele tinere de R. kalochroma et B. Maculatus.

Cei mai mici
Genul Boraras a fost creat pentru a individualiza câteva specii de talie mică din cadrul genului Rasbora. Sunt incluse aici: Boraras maculatus (2,5 cm), B. brigittae (3,5 cm), B. urophthalmoides (4 cm), B. micros (1,3 cm) şi, în final, B. merah (2 cm). Rasbora axelrodi şi Rasbora somphongsi, două specii de talie mică, au fost redenumite Sundadanio axelrodi (3 cm) şi Trigonostigma somphongsi (3 cm).

Aceşti peşti trăiesc în grupuri de câte şase indivizi şi au un comportament foarte paşnic. Nu manifestă niciun interes pentru alţi peşti, decât atunci când sunt nevoiţi să se ferească de ei. Toate aceste specii provin din Asia de Sud-Est, în special din Indonezia şi din Malaezia. Trăiesc, în general, în apele dulci şi închise la culoare. Numite deseori şi „ape negre”, acestea sunt, totuşi, limpezi în profunzime, dar au proprietatea de a împinge la suprafaţă nisipul şi alte impurităţi. Culoarea închisă este dată şi de frunze şi alte elemente vegetale aflate în descompunere.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și