Specii

Colisa, destul de uşor (III)

În general, masculul nu este la fel de brutal ca în cazul altor specii de gurami, ci este mai degrabă grijuliu cu partenera sa… chiar dacă, din când în când, îi mai smulge câte o bucăţică din înotătoare.
Luaţi câteva măsuri de precauţie și instalaţi, totuși, câteva ascunzișuri în acvariu, pentru a-i servi femelei drept refugiu dacă situaţia devine periculoasă.

În noul acvariu, «amorezii» nu se vor simţi în largul lor decât după una sau chiar două zile. Veţi observa atunci cum masculul își reia coloritul viu și deja începe să își construiască noul cuib. Între două rânduri de bule, el începe să o curteze pe Doamnă, lansându-se într-un adevărat dans: se prezintă din profi l, dintr-o parte și din alta, își etalează toate culorile, gudurându-se parcă și scuturându-și aripioarele.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Dacă femela nu este încă pregătită, ea se retrage imediat într-un loc unde se simte în siguranţă. Atunci când este gata să răspundă avansurilor masculului, îi atinge ușor flancurile cu gura. Numai că uneori se întâmplă ca Domnul să nu fi e pregătit să răspundă avansurilor Doamnei – poate că nu și-a terminat cuibul, de exemplu…

ÎMPERECHEREA
Pe scurt, după ce părţile s-au pus de acord, împerecherea poate începe: masculul «îmbrăţișează» femela în cuib și o răstoarnă, astfel încât abdomenul ei este acum în sus. Încă un foșnet ușor, și ouăle sunt expulzate… în principiu. Pentru că e nevoie de mai multe «acuplări false» până când apar primele ovule.

În cele din urmă, când ponta are loc, zeci de ouă sunt expulzate. Fără a se mai preocupa de femela încă amorţită de pe urma efortului depus, masculul începe să le culeagă, pentru a le așeza în culcușul de bule. Femela nu își ajută deloc partenerul, ba chiar poate mânca în treacăt câteva ouă. Odată ponta încheiată, masculul se ocupă singur de icre și chiar o alungă pe femelă. Este bine chiar să o mutaţi voi într-un alt acvariu, dar aveţi grijă să nu agitaţi apa, pentru că aţi putea distruge cuibul.

În perioada depunerii icrelor, dimorfismul sexual este extrem de evident la această pereche de Colisa chuna: masculul este uşor de recunoscut, după coloritul viu. O dungă longitudinală lată îşi face apariţia la femelă când aceasta este gata să depună ouăle.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și