Specii

Micuţul killi din insulele Seychelle (IV)

Text: Olivier Buisson / Foto: Marie-Paule & Christian Piednoir

Un mic filtru cu perlon va permite brasajul şi aerisirea apei, asigurând, de asemenea, o epurare biologică. Unul sau mai multe “mopuri” de icrat vor fi amplasate în acvariu, atât la suprafaţă, cât şi în adâncime. Un mop este un scul de lână sintetică, de culoare maro sau verde.

Mopul “de suprafaţă” este fixat de un flotor, care poate fi şi un simplu dop. Acest flotor lipseşte în cazul mopului “de adâncime”. Spre deosebire de plantele acvatice al căror aspect îl imită, mopul poate fi manevrat fără grijă. Acesta este, de fapt, un dispozitiv de colectat icre, dar firele lui pot servi drept refugiu şi femelei, dacă masculul devine prea insistent.

Eclozarea: căutaţi-vă prin buzunare!
Acuplarea are loc în felul următor: masculul escortează femela într-un suport ales de ea; poate fi o plantă sau mopul pentru icrat. Unul lângă altul, cei doi peşti încep să vibreze, iar femela eliberează unul până la 3 ovule, pe care masculul le fecundează imediat.

Apoi, perechea caută un alt loc favorabil, iar acuplarea începe din nou, până când femela nu mai are ouă. Nu de puţine ori se întâmplă ca aceasta, înfometată ca urmare a efortului depus, să înceapă să caute ouăle proaspăt depuse şi să le consume.

Iată cum puteţi evita această neplăcere: izolaţi femela în vasul pentru pontă şi, timp de 2 sau 3 zile, oferiţi-i din belşug hrană proaspătă sau pradă vie. Când observaţi că abdomenul îi trădează prezenţa ouălor, introduceţi şi masculul în acvariu. Tot acum este bine şi să înlocuiţi şi aproximativ 50% din apa din acvariu.

În multe cazuri, perechea începe imediat să depună, ocazie pe care o putem folosi şi pentru a le observa comportamentul. Ponta, care constă în aproximativ 50 de ouă, este terminată după câteva ore. Apoi părinţii vor fi reintroduşi în acvariul obişnuit.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și