Specii

Guppy „Endler”, încă o identitate trunchiată! (I)

,,Din 1930, niciun om de știință nu a descris exemplarul ,,Endler” ca fiind o specie nouă… De ce? Pur și simplu pentru că este vorba despre un Guppy!”

Aceşti peşti sunt cu adevărat machiavelici!
Bieţii guppy sălbatici, ieşiţi din modă de ceva timp, căci au fost detronaţi de specimenele de concurs, mai mari şi mai colorate, au găsit o soluţie pentru a reveni în prim plan: să se facă trecerea la peşti noi!

O specie nouă, puţin enigmatică, care, cu siguranţă va fi purtată de valurile modei! Pentru cei care nu au auzit până acum, exemplarul ,,endler” este un peştişor cu nişte culori ultra contrastante, aproape fl uorescente, un amestec de negru, roşu, verde, albastru, galben, alb… pe scurt, o mică bijuterie! În schimb, ca faimoşii noştri guppy sălbatici, femelele Endler sunt gri uniform, fără nicio altă nuanţă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

S-au auzit puţine despre aceste exemplare de peşti şi, în acest domeniu, cei care ţipă mai tare sunt adesea cei mai ascultaţi. De asemenea, s-a spus că aceşti peşti au fost ,,fabricaţi” într-un laborator sau, mai mult, că era imposibil să-i încrucişezi cu guppy… Astfel a apărut în acvariile noastre enigmaticul Endler! El a fost numit în onoarea profesorului John A. Endler, care strângea aceşti peşti în 1975 în ,,Laguna de patos” în Cumana, din nordul Venezuelei.

Originile sălbăticiei
Introdus în toate regiunile intertropicale pentru a lupta împotriva malariei, guppy a devenit cosmopolit înainte ca aria de răspândire naturală să fie precis definită. Se presupune că este originar din Venezuela și din nordul Guyanei Britanice, mai precis din Insulele Caraibe: Trinidad, Antilles Neerlandaises, Barbade, Windward, Leeward și Grenade. Se află peste tot unde există apă, lacuri, râuri, terenuri mlăștinoase, populațiile fiind în principal concentrate în zonele calme, mai puțin profunde.

O nouă impostură!
Aceşti peşti, în întregime creaţi de Mama Natură, erau cunoscuţi de oamenii de ştiinţă din 1930… şi descoperitorul adevărat se numea Franklyn F. Bond. Dar istoria este ingrată. Este important de reţinut aici că nici F.F. Bond, nici J.A. Endler nu au făcut caz de descoperirea lor. Nici unul, nici altul nu au înţeles interesul acvariofi lului pentru acest peşte, nici nu au găsit vreo curiozitate ştiinţifi că particulară.

Acesta din urmă este în general difuzat în mediile acvariofi le sub numele de Poecilia sp. Endler, ceea ce tinde să ne facă a crede că este vorba de o nouă specie încă nedescrisă. Dacă această prudenţă era justificată la începutul anilor 1980, atunci când aceşti peşti erau cunoscuţi doar ştiinţei şi acvariofililor, ar trebui poate ca acum să ne actualizăm datele.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și