Specii

Micuţul killi din insulele Seychelle (V)

Text: Olivier Buisson / Foto: Marie-Paule & Christian Piednoir

2- Incubarea pe turbă umedă: la fel ca şi la metoda anterioară, ouăle vor fi aşezate într-un loc întunecos, dar nu în apă, ci pe o bucată de turbă îmbibată cu apă osmozată, într-o cutie închisă ermetic. Rezultă un mediu acid, iar aciditatea va împiedica propagarea sporilor de mucegai, astfel încât ouăle se vor putea dezvolta normal în această atmosferă umedă.


După o săptămână nu mai există niciun risc de mucegăire, iar ouăle, care au ajuns la stadiul de embrioni, pot fi mutate într-un recipient, aşa cum am descris la metoda 1.
Aspectul oului se modifică pe durata embriogenezei: mai întâi apar două puncte negre, ochii embrionului, apoi se formează corpul, asemănător cu o mică virgulă întunecată.

Când alevinul este gata să eclozeze, un cerc de culoare definită apare în jurul ochilor. El execută rotaţii rapide în interiorul oului. La o temperatură de 25 de grade, ouăle eclozează între ziua a 14-a şi a 21-a, în timp ce o temperatură mai scăzută prelungeşte acest interval.

Putem provoca o eclozare în masă, graţie unei metode pe care o vom numi “cutia din buzunar”: puneţi ouăle într-un mic recipient, de exemplu o cutie pentru filme fotografice, într-un centimetru de apă. Jumătate de zi, ţineţi cutia în buzunarul pantalonilor; mişcarea şi căldura degajată de corpul omenesc vor declanşa eclozarea celor mai multe ouă, cu condiţia ca acestea să fi ajuns la maturitate! Totuşi, veţi avea şi ouă care vor ecloza chiar şi mai târziu de o lună.

La naştere, alevinii măsoară între 4 şi 5 mm. Introduşi într-un vas de 1,5 litri, ei vor consuma nauplii de artemia cu o viteză uluitoare. Le puteţi oferi şi suplimente alimentare: microviermi, anguilule, plancton de baltă. După o lună, alevinii măsoară deja 1 cm şi au nevoie să fie mutaţi într-un vas mai mare; de acum, ritmul de creştere va fi rapid.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și