Text preluat și adaptat după Patrick de Rham
În general, apa avea un pH alcalin (7,2-7,5), o conductivitate de aproximativ 40- 60 μs/cm și o duritate de 2-3°dGH. Cu excepţia câtorva alge și mușchi, nu existau plante de apă. Pădurea care mărginea altădată râul fusese deja tăiată, dar lăstari viguroși umbreau, ici-colo, cursul de apă.
Pe maluri, existenţa câtorva ferigi arborescente și orhidee de pământ demonstra că ne aflăm la o altitudine destul de ridicată (aproximativ 700 m) și un climat umed. Aglomerările de pietriș și bolovani stăteau mărturie a faptului că, uneori, curenţii erau deosebit de violenţi în timpul anotimpului ploios.
NENUMĂRATE SPECII
În timpul primelor mele vizite, în 1977 și 1978, zona era foarte puţin frecventată de turiști și abunda în specii de pești care mai de care mai diferite. Timizii crenicichlas atingeau chiar și 80 cm; nu lipseau nici Characoizi mari, cum ar fi Salminus sp., Brycon sp., Leporinus sp. Loricariizii (Hypostomus, Ancistrus spp. etc.), dintre care unii de talie mare, puteau fi zăriţi în ascunzișurile pe care și le săpaseră în adâncime în solul nisipos. Apoi dispăreau fulgerător, fără îndoială, din cauză că prinseseră teamă de pescari sau, poate, din cauza prezenţei în apă a unor substanţe toxice.
Probabil că despre peștii din râul Huacamayo nu se cunosc deocamdată prea multe lucruri, pentru că sunt niște pești foarte iuţi, ca, de exemplu, Leporinus sp., care știu cum să evite năvodul celor care vor să îi prindă. Alte specii, cum sunt Loricariidele, Crossoloricaria rhami și superbul Aposturisoma myriodon, prins o singură dată, în anul 1981, sunt foarte rare sau chiar au dispărut complet, ca urmare a degradării mediului lor de viaţă.
Dintre speciile de talie mică, trebuie menţionate Characidiinele, mici pești de adâncime, Parodon sp., Astyannax spp., Moenkhausia simulata (un mic pește dungat) și alte numeroase Loricariide, printre care longilinul Farlowella sp. și micul pește-pisică Centromochlus (ex. Tatia) perugiae, foarte decorativ, cu mici picăţele negre pe un fond alb, dar care, din păcate, stă tot timpul ascuns, indiferent dacă că se afl ă în acvariu sau în mediul lui natural.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii complete, plante pentru acvariu sau hrană pentru pești.