Specii

Laetacara dorsigera – un strop de bordeaux? (III)

Viaţa alături de alte ciclide mici nu este deci alegerea cea mai indicată, anumite specii manifestându-se mai tumultuos şi dominându-i repede pe Laetacara dorsigera, care îşi pierd atunci din strălucirea culorilor şi rămân ascunşi. În aceste condiţii, peştii stresaţi pot fi afectaţi de diverse boli. Totuşi aceşti peşti nu au probleme grave de sănătate, însă sunt sensibili la condiţiile proaste de întreţinere, în special dacă este vorba de hidropizie.

Un acvariu de 100 de litri este suficient pentru o pereche de dorsigera şi câteva caracide (din genurile Hemigrammus, Hyphessobrycon, Nannostomus sau Paracheirodon, acestea fiind doar câteva dintre cele mai cunoscute, din care însă nu trebuie alese decât cel mult două specii pentru a nu suprapopula acvariul), la care se poate adăuga o pereche de Locariide.

Foarte curând dorsigera se vor înmulţi, iar înainte de naşterea noii generaţii veţi înţelege de ce această specie este atât de minunată: cu câteva zile înainte de naşterea puilor, peştii vor căpăta o culoare mai întunecată, însă în momentul naşterii, regiunea ventrală se va colora în roşu bordeaux.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Acvariu de specie
Este foarte simplu de a obţine pui de dorsigera. În schimb, creşterea alevinilor până când aceştia ajung la o dimensiune la care pot fi daţi, este o altă chestiune. Creşterea în sine nu este difi cilă, dar trebuie ţinut cont de faptul că, la fel ca în cazul altor Ciclide pitice (Mikrogeophagus ramirezi, de exemplu), părinţii nu sunt prea protectori. Într-un acvariu cu mai multe specii de peşti, reproducerea peştilor dorsigera nu are prea multe şanse: chiar dacă încearcă să-şi protejeze puii, compania caracidelor le este deseori fatală (din contră, alte specii, cum ar fi Nannostomus, nu sunt în prea mare pericol).

Din acest motiv, este preferabil ca dorsigera să fi e crescuţi singuri, într-un acvariu cu un volum de 50 de litri, temperatura apei fi ind în jur de 28 de grade Celsius. Elementele de decor vor fi aceleaşi cu cele dintr-un acvariu comunitar. Abia după vreo zece naşteri, părinţii dorsigera vor începe să se ocupe de puii lor. La început, nou-născuţii vor fi devoraţi, uneori chiar în ziua în care sunt născuţi! Este nevoie de cel puţin două zile pentru ca puii să iasă din ou, şi de încă 4-5 zile pentru ca aceştia să înceapă să înoate liber, ceea ce înseamnă că trebuie să li se dea de mâncare.

Artemia va fi pe gustul lor, însă este nevoie să li se ofere o cantitate suficientă de hrană, deoarece părinţii au tendinţa de a mânca fără să le pese dacă puii s-au hrănit sau nu. După 10 zile, alevinii pot fi separaţi de părinţi.

Este o decizie greu de luat (dar nu şi obligatorie), cu atât mai mult cu cât spectacolul acestor minunăţii de culoare roşie este uimitor, dar uneori este riscant ca puii şi părinţii să rămână împreună prea mult timp: anumiţi peşti reproducători, care sunt pe punctul de a depune ouă, nu vor ezita să elimine ceilalţi pui.
Însă, cu puţină prudenţă, alevinii dorsigera vor avea timp să-şi cunoască măcar puţin părinţii, ceea ce nu se întâmplă în cazul multor ciclide.

Temperatura, alimentația sau prezența unor specii concurente influențează coloritul sau talia peștilor dorsigera, putând duce și la modificări ale scheletului la indivizi aparținând aceleiași specii.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și