Specii

Rasbora pitic (III)

Alimentația
Hrănirea micilor Rasboras se poate dovedi destul de dificilă; peştii foarte tineri acceptă cu greu hrana liofilizată. Adulţii, în schimb, mănâncă orice, de la fulgi, până la alimente congelate (artemia, larve de ţânţari, etc.). Nauplii de artemia le plac în mod deosebit, ceea ce va ajuta şi la aclimatizarea în acvariu a unor noi specii de peşti.

Alimentaţia influenţează şi coloritul peştilor; dacă sunt hrăniţi cu mâncare de slabă calitate, Sundadanio axelrodi îşi pierd frumosul colorit irizat şi devin complet gri. Speciile a căror culoare de fond este roşu îşi accentuează nuanţa dacă sunt hrănite cu artemia.

Chiar dacă sunt mici, Rasboras nu sunt mai puţin rezistenţi decât rudele lor mai robuste. Dacă îi hrăniţi corespunzător şi le schimbaţi apa la intervale regulate, îi veţi avea în formă maximă pentru o perioadă de doi, poate chiar trei ani. Stabiliți întotdeauna o perioadă de carantină la achiziţia de peşti noi. În acest fel, preveniţi apariţia paraziţilor şi bolilor în acvariul vostru.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Analizaţi periodic comportamentul peştilor voştri pentru a putea detecta în timp util dacă intervine vreo problemă. Îmi amintesc cum o epidemie de Oodinioză a decimat în numai câteva zile un grup de Sundadanio axelrodi, cu toate că vălul lăptos ce caracterizează această boală aproape că nici nu era vizibil pe spatele peştilor. Dacă este depistată şi tratată la timp, această boală nu ridică, totuşi, probleme serioase.

Înmulţire dificilă
La majoritatea speciilor ce fac parte din genul Rasboras, dimorfismul sexual nu este vizibil decât la vârstă adultă. Abia acum femelele iau proporţii mai mari decât masculii, iar abdomenul lor devine mai rotund. Masculii, în schimb, sunt longilini şi au un colorit viu.
Dacă unele specii sunt înmulţite în captivitate de ani buni, în cazul altora, descoperite mai recent, încă nu s-a elaborat un raport complet asupra reproducerii. La micii peşti Rasboras sunt mai multe modalităţi de înmulţire. Astfel, Boraras maculatus se reproduce aproape de luciul apei, deasupra frunzelor fine ale plantelor, în timp ce Trigonostigma somphongsi îşi depune icrele sub frunzele plantelor.

Trebuie precizat că în cazul multor specii de peşti, productivitatea este relativă. Aceşti peşti de talie mică nu depun decât aproximativ 50 de icre, pe care, în plus, le şi consumă cu foarte mare plăcere. Un crescător interesat trebuie să fie foarte abil dacă vrea să recupereze câteva larve. Dacă vizaţi înmulţirea celebrului Rasboras pitic (B. maculatus), aveţi cel puţin două alternative: prima ar fi să mutaţi peştii într-un alt acvariu imediat ce au depus ouăle, pentru a rămâne cu un număr cât mai mare de larve. A doua, să îi lăsaţi în acelaşi acvariu şi să încercaţi să recuperaţi larvele pe care sunt prea sătui să le mai înghită.

Aşa-zisa metodă “clasică”
Această metodă constă în a-i împiedica pe părinţi să se atingă de ouă şi, mai apoi, de pui. Ce trebuie să faceţi în primul rând este să separaţi masculii de femele. În loc de hrană conservată prin liofilizare, oferiţi-le pradă vie. Chiar şi într-un apartament, puteţi cultiva viermi Grindal sau artemia. Dacă aveţi balcon sau grădină, puteţi încerca să cultivaţi dafnii sau larve de ţânţari. Cu o astfel de dietă, femelele nu vor întârzia să se rotunjească.

Între timp, pregătiţi acvariul pentru reproducere. Un vas de 10 litri este suficient. Instalaţi pe fund un pat de biluţe de sticlă, sau chiar un grătar de plastic. În acest caz, aveţi grijă ca diametrul găurilor să nu fie prea mare; Rasboras sunt nişte peşti uşori şi ar putea rămâne blocaţi sub grătar. Mai adăugaţi puţin muşchi de Java, un filtru de aspiraţie şi unul pentru încălzire. Pentru înmulţire, peştii au nevoie de apă de ploaie sau de apă osmozată. Compoziţia chimică a apei trebuie să fie apropiată de cea naturală. Este necesar un pH situat între 5,5 şi 6,3, iar duritatea apei nu trebuie să depăşească 3° dGH. De evitat lumina directă, care ar stresa peştii.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și