Uniformitatea cromatică, absența vieții vizibile, forța necruțătoare a frigului, vânturile aprige sunt caracteristicile iernii, care ne înfățișează măreția naturii înghețate. Tabloul încântător, și, deopotrivă înspăimântător, ne redă, periodic, sentimentul distructiv al lumii materiale, zugrăvit uniform cromatic. Farmecul iazului tău, al miresmelor îmbătătoare, al peisajului și al vieții care îl animă va intra pe timpul anotimpului rece în stadiul de final al ciclului biologic.
Toamna a trecut, iar sezonul alb îşi intră în drepturi, urmând-o şi respectând şi el rânduiala mediului înconjurător. Dacă toată vara v-aţi bucurat de liniştea şi de coloritul plantelor din grădina acvatică, de jocul neîncetat al peştişorilor care s-au întrecut în cursa premiată cu mâncare atât de gustoasă, ei bine, acum este timpul să vă gândiţi la modul cum, toate acestea, vor putea supravieţui pe întreaga perioadă a iernii.
Ţineţi cont de cele mai crunte condiţii meteorologice pentru a preveni eventualele neplăceri. Magia heleşteului creat de dumneavoastră, trebuie acum să fi e conservată şi protejată de asprul sezon hibernal. V-aţi rezervat dreptul de a „fabrica” un ecosistem echilibrat, prin alegerea, în funcţie de preferinţe, a diferitelor specii de plante şi de peşti, însă, este nevoie să ţineţi cont de unele aspecte. Frunzele moarte,
algele, insectele şi deşeurile peştişorilor, acumulate pe parcursul verii, se depun încet în lunile reci.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariu, pompa de acvariu sau filtre externe acvariu.
Acest proces natural de descompunere foloseşte oxigenul şi produce cantităţi mici de hidrogen sulfurat, un gaz toxic, care în mod normal nu ajunge la un nivel dăunător, dar poate fi periculos dacă iazul dă semne de îngheţare completă. Foarte puţini proprietari de heleşteie ştiu faptul că trebuie menţinut echilibrul apei şi în acest sezon. Flora şi fauna din grădina acvatică au nevoie de lucruri diferite iarna, dar pot fi ocrotite şi păstrate în condiţii optime, dacă sunt luate măsuri adecvate. Peştii ar trebui hrăniţi cu mâncare mai puţină, plantele plutitoare anuale, îndepărtate, cele plantate în vase speciale, tăiate şi lăsate pe fundul iazului (pentru a preveni riscurile provocate de îngheţ), iar fi ltrele curăţate şi uscate.
Este indicată curăţarea şi schimbarea apei heleşteului, însă nu este necesară o drenare completă, ci în proporţie de circa 25%-50% şi îndepărtate, cât de mult posibil, resturile organice (de exemplu frunze, plante etc.). Dacă sunt afectate condiţiile optime de viaţă ale peştişorilor, aceştia vor avea un sistem imunitar scăzut, iar starea lor poate continua până primăvara. Dacă faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a reduce problemele privind starea de sănătate a peştilor, dacă le acordaţi toată atenţia cuvenită, la venirea primăverii veţi avea o mare satisfacţie văzând că mare parte a lor vibrează de sănătate.
Un alt motiv important, care duce la îngheţarea totală a heleşteului este scăderea nivelului de oxigen, mult sub limitele normale. Dacă totuşi nu reuşiţi să menţineţi suprafaţa apei neîngheţată, atunci este ideal să lăsaţi o porţiune liberă, o gaură, care va elimina cu succes acest pericol. Vă recomandăm, de asemenea, menţinerea nivelului de sare în timpul iernii. Acest lucru va proteja vietăţile, întărindu-le sistemul imunitar pe întreaga perioadă critică.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariu, echipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.