Specii

Ciclida din râul Huacamayo (I)

Text preluat și adaptat după Patrick de Rham

Pachitea şi Aguaytía sunt două râuri ce izvorăsc din centrul Anzilor orientali din Peru. După ce au străbătut câmpia, se varsă în râul Ucayali, primul, în amonte şi al doilea, în aval, în oraşul Pucallpa, port la Amazon. În ultimele decenii, cercetările întreprinse în bazinele celor două râuri au prilejuit descoperirea mai multor specii noi de pești, aparţinând unor genuri dintre cele mai diverse.

Printre acvariști, cea mai cunoscută specie este Corydoras panda, originară din afluenţii râului Pachitea. La ciclide, printre care Tahuantinsuyoa macantzatza, din râul Aguaytía, este de menţionat specia asemănătoare T. chipi, specifică numai în apele râului Pachitea, și frumosul Aquidens patricki, prezent în ambele bazine.

MEDIUL DE VIAŢĂ
Râul Huacamayo, riviera «tipică» pentru Tahuantinsuyoa macantzatza, este un mic afl uent al râului Aguaytía. Aici se poate ajunge destul de ușor, pentru că este traversat de drumul ce duce de la Pucallpa (aproximativ 160 de km la est) la Tingo Maria și Huanuco.

Râul aduce cu el formaţiuni aluvionare dintre cele mai diverse: nisip, pietriș și bolovani ce provin, de multe ori, tocmai din Anzi. Apa acestui râu, deosebit de limpede, provine numai din pânza freatică și, atunci când plouă, din precipitaţii.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și