Acvarii

Plantele plutitoare (II)

Ferigi şi muşchi
Ferigile plutitoare din genul Salvinia pot fi ușor de recunoscut după perișorii încovoiaţi care acoperă suprafaţa frunzelor și al căror rol este să respingă apa. Ferigilor le place umezeala, dar nu suportă picăturile grele de apă pe partea superioară a frunzelor.

În acvariu, speciile cel mai des întâlnite sunt Salvinia uriculata, S. minima, S. natans, S. oblongifolia și S. rotundifolia. Pot deveni la fel de invazive ca și lenticulele de apă, mai ales dacă beneficiază de lumină puternică. Ferigile, însă, sunt plante anuale și, toamna, dispar.

Foarte originale, speciile din genul Azolla prezintă și ele niște perișori mărunţi și formează mici structuri triunghiulare la suprafaţa apei. Cele mai cunoscute sunt: A. caroliniana, A. fi liculoides și A. pinnata, plante a căror culoare bate ușor spre roșu. Trăiesc în simbioză cu Anabaena azollae, o algă albastră, alături de care le sporește capacitatea de fixare a azotului. Se cultivă într-un mod asemănător cu Salvinia spp.

Alte ferigi, Pteridaceele din genul Ceratopteris, cum ar fi C. cornuta, C. pteridoides și C. thalictroides, pot la fel de bine să își înfigă rădăcinile în sol sau să trăiască în apă. În primul caz, frunzele sunt mai fine și mai delicate, în timp ce frunzele plutitoare sunt mai robuste. Se înmulţesc într-un mod aparte, care merită atenţie: plantele noi se formează pe marginea frunzelor mai bătrâne. Rădăcinile lungi ale acestor ferigi plutitoare formează niște «gheme» ideale în acvarii în perioada de reproducere a peștilor.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și