Specii

Ciclida din râul Huacamayo (IV)

Text preluat și adaptat după Patrick de Rham

Perechea mea actuală a petrecut mai mult de o lună laolaltă cu toţi puii și nu a ucis niciunul. M-am hotărât totuși să îi separ și, pentru că era mult prea greu să prind toţi puii, am mutat părinţii într-un alt vas, de 300 litri.

La puţin timp după ce au ajuns în noul cămin, am zărit câţiva pui în apă. Așadar, părinţii reușiseră să strângă câţiva alevini în gură și să îi aducă în noul acvariu! Câteva zile mai târziu, masculul a devenit foarte agresiv faţă de femelă, într-atât încât îmi era de-a dreptul teamă pentru ea. Lucrurile au revenit însă repede la normal, iar acum perechea mea are din nou grijă de pui…

UN PEŞTE DEOSEBIT
De obicei, acești pești aleg un loc cât mai retras atunci când are loc ponta, așa că nu am reușit să urmăresc procedeul decât o singură dată. În general, ouăle sunt fixate pe un suport mobil – o frunză moartă, o pietricică pe care peștii îl pot deplasa.

Nu am asistat niciodată la eveniment, dar este posibil ca puii să fi e prinși în gură chiar în momentul în care eclozează. Nu aș putea spune cât timp petrec acolo înainte de prima ieșire.

Așadar, mai rămân multe lucruri de aflat despre comportamentul peștilor T. macantzatza, și sper că iubitorii de ciclide își vor manifesta curând interesul pentru această specie. Datorită dimensiunii mici, care nu depășește decât rareori 10 cm, acest pește este ușor de întreţinut într-un acvariu cu o capacitate de 120 l și apă de duritate medie ( 8°d GH, un pH situat între 7 și 8). Singura problemă în privinţa acestei specii este agresivitatea, pe care o manifestă atât faţă de confraţi, cât și faţă de pești din alte familii.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și