În biotop
În Malaezia, de exemplu, Boraras maculatus ocupă diferite tipuri de habitat. Poate trăi în mici cursuri de apă de pădure, unde îl întâlnim în tovărăşia altor specii de Ciprinide (Rasbora pauciperforata, Rasbora einthovenii), peşti cu labirint (Sphaerichthys osphromenoides et Parosphromenus nagyi) sau de pradă (de exemplu Nandus nebulosus).
Trăieşte, de asemenea, în apele stătătoare, unde convieţuieşte foarte bine cu peştii gurami (Trichogaster trichopterus şi Trichopsis vittata). Aceşti peşti mici trăiesc, de regulă, în bancuri formate din câteva zeci de indivizi. Preferă zonele adăpostite din apropierea malurilor, unde se pot ascunde cu uşurinţă printre ierburile căzute în apă. În aceste zone, se întâmplă frecvent să prinzi dintr-o singură lovitură mai mulţi peşti, chiar şi câte un peşte răpitor, cu tot cu victima sa.
Îngrijire
În captivitate, aceşti peşti nu sunt deloc pretenţioşi. Într-un acvariu de aproximativ 20 litri, un grup de şase Boraras sp. poate trăi în condiţii excelente. Apa de la robinet le convine de minune, cu condiţia să nu fie excesiv de dură şi de alcalină. Combinaţia ideală este aceea de apă osmozată şi apă de la robinet, astfel încât duritatea apei să nu depăşească 12° dGH. PH-ul trebuie să se afle între 6,5 şi 6,8.
Un filtru de unghi cu perlon şi granule de turbă este mai mult decât suficient. Turba ajută la scăderea nivelului pH-ului în apă şi îi conferă în acelaşi timp culoarea închisă specifică mediului natural de viaţă al acestor peşti. În apă dulce, uşor acidă şi mai închisă la culoare, micii Rasbora etalează un colorit mai viu. De exemplu, la cei din speciile B. maculatus şi B. Brigittae, roşul devine mai luminos, căpătând o nuanţă mai aprinsă.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariu, echipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.
Veţi spune că principala problemă a acvariilor mici este decorul. De fapt, într-un acvariu de dimensiuni mici puteţi realiza foarte uşor un splendid decor acvatic. Faceţi rost de o ramură de salcie, pe care va trebui mai întâi să o fierbeţi. Cu o perie metalică, înlăturaţi toate impurităţile. Pentru a nu o lăsa să plutească, înţepeniţi-o bine cu câteva pietre sau într-un suport.
În ceea ce priveşte plantele, nimic nu va arăta mai bine decât o tufă de muşchi de Java (Vesicularia dubyana), care se va întinde în timp pe toată suprafaţa acvariului. Cu ajutorul unui fir de nylon, prindeţi de ramura de salcie, în înălţime, o ferigă de Java (Microsorum pteropus). Puteţi tăia firul după câteva săptămâni, odată ce feriga se va fi lipit de salcie. Apa dulce din acvariu vă va permite să adăugaţi în acvariu şi unul sau două perechi de gurami pătaţi (Parosphromenus spp.). Aceştia sunt peşti timizi, care se vor simţi foarte bine într-un acvariu mic, cu atât mai mult cu cât nici plantele de decor nu au nevoie de prea multă lumină.
Locatarii
Un acvariu mai voluminos este, de asemenea, o opţiune, dar evitaţi să îl populaţi cu peşti cu gură mare; rasboraşii pitici sunt nişte peşti aventurieri şi ar putea să sfârşească înghiţiţi de cei mai mari. Un acvariu de 200 l, bogat plantat, ar putea găzdui un grup de 20 de Sundadanio axelrodi cu reflexe metalice, 20 de B. maculatus, o pereche de gurami mozaic (Trichogaster leerii) şi trei sau patru Crossocheilus oblongus.
Rasboraşii vor fi în siguranţă, mai ales dacă le puneţi la dispoziţie un fundal întunecat, alternând zonele intens luminate cu cele umbrite. De cele mai multe ori, îi veţi găsi pe micii rasboras adăpostiţi sub Ceratophyllum demersum care pluteşte la suprafaţă, dar, în special la ora mesei, se vor aventura bucuroşi „în larg”.
Plantele din genul Cryptocoryne nu au nevoie de multă lumină şi veţi găsi multe specii, ceea ce vă va permite să diversificaţi decorul acvariului vostru. De exemplu, puteţi aşeza în prim-plan o Cryptocoryne parva, în timp ce un mănunchi de Cryptocoryne balansae şi un altul de Cryptocoryne petchii vor ocupa zona centrală şi din spate a acvariului. O pompă pentru filtrarea apei din acvariu va fi plasată în ultimul compartiment al filtrului de decantare. Într-un compartiment intermediar, plasaţi un tub cu granule de turbă. Turba conţine tanin şi trebuie înlocuită periodic pentru a-l elibera în mod constant în apă.
P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariu, pompa de acvariu sau filtre externe acvariu.