Curiozitati

Specii ameninţate – Le putem cumpăra? (III)

Paratilapia polleni: efectele defrişării mediului acvatic
Cumpăraţi-i şi înmulţiţi-i!
Deşi nu este ameninţat cu dispariţia, Polleni este o specie emblematică (chiar dacă alte specii de peşti, de exemplu Paretroplus menarambo, au dispărut deja). Insula Madagascar găzduieşte o faună unică. Izolate de mult timp de Africa, speciile găsite aici reprezintă o verigă importantă în lanţul evoluţiei peştilor. Din punct de vedere anatomic şi comportamental, Ciclidele malgaşe (din Madagascar) prezintă caracteristici primitive deosebite.

Pare de necrezut că a trebuit să aşteptăm venirea anilor ‘80, cu expediţiile făcute de Jean-Claude Nourissat şi Patrick de Rham, ca să descoperim bogăţia ihtiologică de care se bucură această insulă. Cei doi cercetători au tras şi primele semnale de alarmă: în ultimii zece ani, în Madagascar, ecosistemele acvatice s-au deteriorat într-un ritm alarmant. Insula a căzut pradă defrişărilor masive, iar solul a fost spălat de ploile torenţiale, care cad acum pe pământul lipsit de apărare.

Cu alte cuvinte, pământul, dar şi îngrăşămintele şi pesticidele conţinute de acesta, ajung acum în râuri… Apa este poluată, plantele se asfixiază, iar echilibrul chimic şi fizic este distrus. Toate acestea, precum şi introducerea unor peşti de interes «alimentar», duc la transformarea acestor ecosisteme în nişte medii sterpe.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Pentru că este un teritoriu izolat, poziţionat între două continente, Madagascar beneficiază de o faună unică în lume… şi, drept urmare, aflată în pericol.
În această situaţie se află Paratilapia polleni, una dintre multele specii endemice de cichlide.Peştii de apă sărată
Mediul marin plăteşte un tribut imens comerţului în interes acvaristic: marea majoritate a peştilor, nevertebratele, coralii şi alte pietre vii care ajung în acvariul vostru (şi în multe alte acvarii, peste tot în lume) provin din mediul natural!

Din fericire, multe ţări exportatoare au devenit conştiente de fragilitatea mediului acvatic şi de necesitatea protejării lui; drept urmare, tehnicile de recoltare au devenit mai „ecologice”, iar anumite specii sunt extrase numai în cantităţi bine stabilite.

Totuşi, interesul economic primează, iar ecosistemele cu o capacitate de regenerare limitată şi dezvoltare lentă se află uneori la limita supravieţuirii, atât din cauza exploatării la care sunt supuse, cât şi din cauza degradării calităţii apelor.

Pterapogon kauderni: Un caz mult prea tipic…
Cumpăraţi-l dacă provine din crescătorii!
Avem multe lucruri de învăţat despre pterapogoni: sunt peşti frumoşi, coloraţi, uşor de întreţinut, care s-au bucurat în numai câţiva ani de un succes enorm în magazine. Această specie a fost redescoperită în 1991, iar motivul pentru care nu a dispărut este cererea foarte mare venită din partea acvariştilor. Totuşi, aceşti peşti sunt răspândiţi pe arii geografice restrânse: insulele Banggai şi Indonezia. Şi, pentru a agrava situaţia, aflăm că rata de reproducere este printre cele mai scăzute din mediul marin…

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și