Curiozitati

Specii ameninţate – Le putem cumpăra? (I)

În sfârşit, iată că avem veşti îmbucurătoare: anumiţi peşti nu supravieţuiesc decât datorită acvariştilor! Pentru că habitatul lor natural a fost distrus, unicul viitor al acestor peşti este în acvariile noastre. Ce responsabilitate copleşitoare…

Și nu vă consideraţi încă salvatori! Odată cu dispariţia mediului de viaţă al acestor peşti, zeci de alte specii, care nu prezintă „interes acvaristic”, au dispărut şi ele, în multitu-dinea de transformări prin care trece zilnic planeta noastră. Pentru totdeauna şi, de multe ori, chiar înainte de a fi descoperite…

Salvaţi, datorită acvariştilor
Tanichthys albonube: despre dezastrul care s-a abătut asupra “norilor albi”
Cumpăraţi-i şi înmulţiţi-i!
Iată o specie pe care, la un moment dat, am avut-o cu toţii în acvariile noastre. Situaţia în care se află populaţiile sălbatice de Tanichthys albonubes este discutabilă, dar numeroase surse fac referire la dispariţia acestui peşte din China, ţinutul lui de baştină, încă din anul 1998. (n.r.: Conform lul M. Kottelat, încă mai există câteva populaţii în Vietnam, ţară în care această specie trăieşte în mod normal).

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Populaţiile de Tanichthys albonubes (peştele-colibri) trăiau cu precădere în apele unei mici provincii chineze, situată în apropierea oraşului Guangzhou: aşa numitul ţinut al «Munţilor de nori albi» (albonubes=nori albi)… Motivele dispariţiei acestei specii sunt numeroase şi nu sunt pe deplin cunoscute. Citim pe ici-colo, prin cărţi, că zonele în care trăiau au fost drenate pentru a se construi canale, pentru a uşura traiul oamenilor.

Dar lovitura de graţie ar fi venit în urma «schimbărilor climatice»: seceta şi inundaţiile s-au succedat, spălând solul. În plus, ecosistemele acvatice din provincia Guangzhou au fost foarte afectate şi de poluare. Atâta vreme cât mai este cumpărat, singurul viitor al peştelui-colibri este în acvariile producătorilor. În prezent, el nu mai trăieşte decât în apele din Singapore, dar şi acolo a fost introdus pe cale artificială.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și