Curiozitati

Solzii – Armura ce îi protejează (I)

Peştii sunt dotaţi cu un mijloc de apărare foarte original: solzii. Această teacă, totodată elastică şi dură, acoperă cea mai mare parte a corpului unui peşte, cu excepţia capului şi a înotătoarelor.

Teleostenii, peştii cei mai numeroşi de pe planetă, sunt dotaţi cu solzi care iau naştere în pliurile pielii. Fiecare dintre aceşti solzi este produs în dermă, partea cea mai profundă a pielii. Derma este acoperită de epidermă, care, la rândul ei, este acoperită cu un strat de mucus.

Solzii sunt formaţiuni osoase care îşi au originea în câte un mic buzunar aflat în pliurile pielii peştilor. Precum ţiglele de pe un acoperiş, ei se acoperă parţial unul pe altul. Părţile care se suprapun, ascunse vederii, sunt mult mai importante decât porţiunile vizibile. La bază, acestea sunt înfipte într-o reţea de fibre care strâng peştele ca într-un grilaj elastic. Fibrele şi solzii se înfăşoară apoi, în formă de spirală, pe tot corpul. Rezultatul este ceva asemănător unei plase sau unui hamac care se întinde, se lungeşte şi se scurtează, în funcţie de cum se mişcă peştele.

Este o adevărată armură elastică ce ne trimite cu gândul la zalele purtate de cavalerii Evului Mediu, dar mult mai lejeră, bineînţeles. Această haină de zale este umezită de mucusul care acoperă peştii, secretat în pliurile epidermei. Mucusul este foarte util şi în apărarea împotriva bolilor: printre alte substanţe care intră în compoziţia sa, mucusul conţine lizozim, o enzimă anti-microbiană care există, de asemenea, şi în lacrimile oamenilor. Din cauza mucusului, peştii sunt aşa de alunecoşi atunci când vrem să îi ţinem în mână, dar, contrar aparenţelor, mucusul nu îi ajută să alunece mai bine şi în apă.

Derma şi epiderma sunt înţesate cu organe senzoriale, de exemplu celule sensibile la atingere, papile pentru detectarea gustului, etc. În special linia laterală, acel sistem unic de senzori care detectează cea mai mică mişcare a apei, trebuie să traverseze solzii prin nişte orificii bine aliniate.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și