Curiozitati

Solzii – Armura ce îi protejează (II)

Solzii peştilor, martori ai istoriei
Solzii „standard”, aceia ai peştilor teleosteni cu schelet osos, sunt urmaşii armurii osoase pe care o purtau primii peşti care au apărut pe planetă.
Solzii „moderni”, uşori şi flexibili, se mai numesc şi „elasmoizi”. La peştele nou-născut, solzii lipsesc cu desăvârşire, dar se formează progresiv, plecând de la 2 pături de celule specializate. Unele formează un strat fibros emailat numit ganoină, care acoperă solzii la exterior; celelalte formează o lamelă de ţesut osos, numită izopedină, situată în interior.

Mulţi peşti sunt acoperiţi cu solzi netezi şi rotunjiţi, numiţi cicloizi. Unii au, însă, solzi foarte duri. Este cazul scalarilor sau al peştilor din ordinul Perciformelor. Solzii acestor peşti sunt acoperiţi cu asperităţi de forma unor spini. Aceşti solzi poartă denumirea de „ctenoizi”.

Există şi categoria peştilor lipsiţi de solzi. Ţiparul electric, de exemplu, nu este acoperit decât cu mici formaţiuni solzoase, dar pielea îi este acoperită, în schimb, cu un strat gros de mucus, foarte alunecos.
Alţi peşti au dezvoltat, din contră, puternice formaţiuni osoase la nivelul pielii. În această categorie intră peştii din genul Lactophrys trigonus (peştele-cutie), acoperiţi cu ţepi erectili, care se pot ridica, asemeni ţepilor ariciului. Rolul acestora este defensiv, mai ales dacă sunt legaţi de glande producătoare de venin, situate în epidermă.

Mai există însă şi alte feluri de solzi, la acele grupe de peşti de origine mai veche. Amia calva, un peşte foarte apropiat de teleosteni, este acoperit cu solzi elasmoizi. Dar peştii din familia Lepisosteidae, o specie înrudită, sunt acoperiţi cu o pătură rigidă de solzi suprapuşi, în formă romboidală – atât de duri încât se spune că primii fermieri americani îi foloseau în construcţia plugurilor. Sturionul şi-a pierdut, în mare parte, solzii de ganoină, dar este acoperit cu mai multe rânduri de plăci osoase.

Am putea spune că acest peşte este un „conservator” care îşi păstrează cu străşnicie blazoanele ce amintesc de armura de plăci osoase a placodermelor, primii peşti ce au trăit pe planeta noastră, dar care au dispărut în urmă cu mii de ani.

Calcanii şi rechinii, peşti cartilaginoşi foarte îndepărtaţi de teleosteni, sunt acoperiţi de un cu totul alt tip de solzi, care sunt, de fapt, nişte… dinţi! Pe fiecare solz al rechinului, numit placoid, derma se ridică, formând un mic dinţişor acoperit cu un fel de smalţ.

Avându-şi rădăcina într-o dermă foarte groasă, aceşti dinţişori sunt dispuşi în grupuri de câte 5 şi formează o structură deosebit de rezistentă, care, deşi pare netedă, dă o senzaţie aspră la pipăit. Există voci care susţin că reţeaua de denticuli a rechinului are rol hidraulic, diminuând forţa de frecare cu apa şi, prin urmare, ajutând rechinul să înoate mai repede. Marina americană a testat chiar un submarin a cărui carcasă era inspirată de solzii rechinului…

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și