Curiozitati

Tiparul culorilor – acolo unde se opreşte genetica… (I)

Cercetrile dr. Joanne Norton (Gratzek și al., 1993), celebră printre altele pentru selecțiile de molly, au arătat că se pot obține scalari marmorați plecând de la originea scalarilor obișnuiți,
prin creșterea acestora la o lumină foarte slabă.

În acest stadiu al reflecţiilor noastre poate fi de asemenea util să amintim că valoarea mediului înconjurător este un factor important în stabilirea ,,tiparului” coloritului peştilor noştri. Este imperativ să evocăm fenomenul variaţiunilor morfologice ale culorilor care intră în acest cadru. Cercetările dr. Joanne Norton (Gratzek şi al., 1993), celebră, printre altele, pentru selecţiile de molly, au arătat că se pot obţine scalari marmoraţi plecând de la originea scalarilor obişnuiţi, prin creşterea acestora la o lumină foarte slabă.
În acest caz, determinismul dungilor verticale întunecate ale scalarului este perturbat de lipsa luminii şi dus la obţinerea unei colorări sumbre difuze. Acest lucru, fără vreo influenţă (oricare ar fi fost ea) a geneticii.

Creşterea peştilor, forma şi mediul sunt deci chei importante în diversitatea inter-individuală a ,,tiparelor coloritului”. Aceşti factori pot să schimbe în mod drastic şi sunt independenţi de genetică. Peştii din crescătorii, şi în mod particular peştii marini, sunt îndeosebi înclinaţi pentru ,,defecte” de colorare. Se ştie de mult timp că aceste anomalii nu sunt genetice, ele sunt simplu legate de condiţiile de viaţă în captivitate. Vom cita de pildă micii calcani (psetta maxima), care prezintă uneori două feţe pigmentate… sau două feţe depigmentate! Sau pe acei atât de drăguţi peştişori clowns de piscicultură (Amphiprion ocellaris, printre altele) care prezintă dungi albe diforme sau supranumerare… Nu căutaţi acolo nicio mutaţie legată de condiţiile îndoielnice de îngrijire ale genitorilor. Aceşti peşti sunt naturali, cu excepţia faptului că determinismul colorării a fost uşor perturbat.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti ornamente acvariu dar si maternitate acvariu, filtru burete acvariu sau plante acvariu usor de intretinut.

Schimbări de culoare
Se divizează variațiunile de culoare în două categorii: morfologice și fiziologice. Modificările morfologice sunt în general legate în menținerea unui organism într-un mediu particular timp de mai multe zile, sau de o maturizare a individului; există deci modificare a cantității și a calității cromatoforilor. Schimbările fiziologice sunt legate de diverși stimuli ca lumina, temperatura, relațiile sociale… Sunt rapide și pun în joc dispersiile: condensarea pigmenților a căror cantitate și calitate rămân constante.

Mecanismele hormonale ale controlului cromatoforilor
Aceste mecanisme sunt mai lente şi mai subtile. Majoritatea hormonilor sunt produşi de glanda pituitară, dar şi de hipotalamus, glanda pineală sau tiroid. Doi sunt hormonii principali: MSH (hormonul stimulant melanofor), care antrenează un colorit mai închis al individului şi MCH (hormonul concentrant melanofor), care antrenează paloarea sa. Hormonii estrogeni sunt responsabili de dicromismul sexual. Testosteronul şi hormonii legaţi la maturizarea gonadelor (FSH şi LH) au în general o importanţă scăzută.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti dispenser mancare pisici, hrana premium caini dar si cusca hamster pitic.

Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și