Curiozitati

Specii ameninţate – Le putem cumpăra? (II)

Rechinul cu coadă roşie: să-i împiedicăm dispariţia
Îl puteţi cumpăra, cu condiţia să aveţi un acvariu potrivit.
Epalzeorhynchos bicolor, cunoscut şi sub numele «labeo bicolor», sau rechinul cu coadă roşie, nu este indicat celor care nu deţin un vas suficient de încăpător. Acest peşte fabulos are şi o poveste pe măsură. Este originar din Thailanda. Cea mai mare parte a rechinilor cu coadă roşie trăia în râul Chao Phraya.

Vina pentru dispariţia lui masivă a fost iniţial aruncată asupra pescuitului selectiv, pentru export. Dar, la începutul anilor 1990, s-a observat că toţi peştii comercializaţi păreau a proveni din crescătorii… iar populaţiile naturale continuau să se împuţineze într-un ritm îngrijorător.

Chiar dacă nu există suficiente date despre habitatul natural al rechinului cu coadă roşie, se presupune că politica de consolidare a barajelor din Thailanda, iniţiată la începutul anilor ‘70, a avut un impact foarte puternic asupra fluviilor din zonă, destul de numeroase, de altfel: văile au fost acoperite cu apă, zonele inundabile au fost drenate, iar ritmul revărsărilor a fost modificat…

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

În concluzie, dacă încă mai găsim astăzi rechini cu coadă roşie, acest lucru este posibil numai datorită acvariştior care îi cresc în captivitate… chiar dacă puţini reuşesc să îi ofere acestui peşte condiţiile cele mai bune de trai! (n.r.: să ne amintim că, în condiţii optime, această specie poate ajunge la o lungime de 40 cm). Rechinul cu coadă roşie este un peşte care place foarte mult, ceea ce explică faptul că este încă prezent pe listele crescătorilor.

Rechinul cu coadă roşie a căzut şi el victimă amenajării fluviilor. Le putem reproşa însă thailandezilor acest lucru? Să ne amintim de barajul pe care gigantul energetic francez EDFl-a ridicat la începutul anilor ‘80 în Guyana Franceză. Atunci, CRS a intervenit pentru înlăturarea din zonă a oamenilor de ştiinţă şi a altor organizaţii care încercau să împiedice distrugerea unei întregi regiuni înainte de a fi făcut un recensământ complet al speciilor, multe dintre ele endemice.

Ameca Splendens: piscina fericirii… fragile
Cumpăraţi-i şi înmulţiţi-i!
Aflăm, din lucrările mai slab documentate, că Ameca este un peşte ce trăieşte în bazinul râului Ameca. Nimeni nu precizează însă că bazinul râului Ameca este una dintre zonele cele mai puternic urbanizate din întregul Mexic… Cursurile râurilor au fost modificate pentru alimentarea oraşelor, iar din lipsă de alte sisteme de canalizare, care ar fi fost mult mai costisitoare, deşeurile sunt aruncate direct în apă.

Astăzi, Ameca Splendens nu se mai găseşte decât într-un singur bazin, mai exact o piscină de agrement situată în faţa unui mic restaurant. Cei câţiva metri cubi de apă destinaţi locuitorilor din Teuchitlàn sunt acum unicul cămin «natural» al unuia dintre cei mai rari peşti din lume.

Din fericire pentru el, ca şi pentru alţi membri ai familiei Goodeidelor, «vivipariofilii» s-au mobilizat şi au creat reţele de schimb şi de reproducere. Există chiar şi un laborator (la Universitatea din Morelia, Mexic), care deţine o «colecţie» vie de aproape 30 de exemplare din această specie, adevărate relicve pe cale de dispariţie.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și