Specii

Xiphophorus helleri o ,,spadă” care… câştigă teren (I)

Xiphophorus helleri este un pește frumos, ușor și prolific … cu condiția să se respecte doi parametri de bază: un acvariu de mari dimensiuni (minimum 150 de litri) și o apă schimbată în fiecare săptămână pentru că sunt îngroziți de apa învechită.

Vă dau exemplu acvariul meu cu xipho: un acvariu specific de 240 litri. Aceşti Xiphos sunt născuţi din 9 alevini pe care i-am adus din Mexic acum câţiva ani. Aceşti alevini au fost pescuiţi undeva aproape de Jalapa, la nord de Veracruz şi măsurau în jur de 8 mm. Când au fost aduşi acasă, au fost puşi într-un rezervor mic de 20 de litri, hrăniţi de 5 ori pe zi cu nauplii de Artemia şi cu granule pentru alevini. Au rămas în acest mediu timp de aproximativ 3 săptămâni. Deoarece le-am schimbat apa, aproximativ 5 – 6 litri la fi ecare 2 zile, ei au crescut rapid şi după această perioadă deja măsurau 1,5 cm.

La această dimensiune au fost introduşi în ,,locuinţa” lor definitivă: un acvariu de 240 de litri. Această cuvă este echipată cu un fi ltru intern pentru un debit de 800 litri pe oră. Debitul pompei este important, deoarece helleri apreciază apele bine fi ltrate mai ales pentru că nu se tem de curenţi. Restul decorului este format din plante: regrupate în partea de jos a acvariului (Anubias barteri “nana” Microsorum Pteropus, mușchi Java, Lotus sp.) şi la suprafaţă (Ceratopteris cornuta, Riccia fl uitans şi Cardamine sp.), lăsând zona centrală pentru înot. Apa a fost reînnoită o dată pe săptămână, cu aproximativ 80 de litri, masele fitrante fiind clătite în fiecare săptămână. Vasul nu a fost încălzit, temperatura variind între 18° C iarna şi 6° C vara. Un ultim punct, pentru cei care persistă în a spune că viviparele sunt peşti de apă dură: apa mea are un pH de 6.5 – 6.8, o duritate între 3 şi 6 dGH.
Sunt norocos că am o apă dulce la robinet; am în cuvă o anumită cantitate de nisip de corali pentru menţinerea durităţii şi evitarea scăderilor pH-ului. În afara celor 9 alevini de xipho, populaţia acvariului mai numără şi un cuplu de Ancistrus.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Metamorfoză sexuală
Tinerii mei xipho au apreciat acest spaţiu pe care l-am pus la dispoziţie. La vârsta de patru luni, se diferenţiază primii masculi, iar mai târziu, prin luna a 8 se maturizează sexual. Pe scurt, dintr-un june cu aspect de femelă, tânărul mascul se transformă într-un peşte fuselat, creat pentru sprint! Doar masculii imaturi seamănă cu femelele şi uneori este foarte dificil să-i identifici… şi faimoasa metamorfoză, diferenţierea sexuală se produce după mai mult de un an! Deci, crezi că ai în acvariu o femelă frumoasă, care se va dovedi un enorm mascul întârziat….
Femele se identifică după celebra pată de gestaţie pe care o au înaintea înotătoarei anale. Dar atenţie, în funcţie de reproducătorul de xipho, şi unii masculi prezintă pseudo pete de gestaţie, ceea ce îi face să pară femele. Identificarea este, deci, adesea dificilă la exemplarele
tinere. Cele mai mari femele ale mele au atins dimensiuni de 9 cm la vârsta de aproximativ un an. În schimb, masculii au ajuns să aibă o lungime a corpului care variază între 5 cm pentru cei mai precoce şi 8 cm pentru cei mai întârziaţi… lungime care se poate dubla (să fi e aproape 16 cm), dacă se ia în considerare spada care atinge dezvoltarea maximă în jurul vârstei de 3 luni după începerea diferenţierii sexuale.

Reproducere “naturală”
Primele “naşteri” au fost observate de la 6 la 7 luni. Xipho sunt foarte prolifi ci şi, în funcţie de vârsta şi dimensiunea femelei, ,, pot număra mai mult de o sută de alevini. Am lăsat natura să-şi urmeze cursul, numai: femelele au fost lăsate cu ceilalţi
peşti în acvariul mare. Dar pentru a-mi “asigura” populaţia, primii douăzeci de tineri au fost scoşi pentru a fi crescuţi separat. Pentru că au fost bine hrăniţi, xipho au încercat foarte puţin să-şi prădeze puii. Alevinii lăsaţi în acvariu cu părinţii au supravieţuit, deci, fără probleme.
Cum am menţionat mai sus, hrana tinerilor constă în nauplii de Artemia în prima săptămână, apoi trei mese de nauplii şi două mese cu granule pentru alevini începând din a doua săptămână şi până când peştii vor atinge în jur de 1,5 şi 2 cm. Apoi, aceştia sunt hrăniţi ca adulţii, de trei ori pe zi: hrana de bază – granule sau fulgi, completată cu Artemia de două ori pe săptămână. (Puteţi alege hrana pentru peşti Norwin, care satisface necesităţile nutritive). Trebuie să recunosc că tinerii lăsaţi cu adulţii, chiar fără să fie răsfăţaţi la fel de mult ca exemplarele puse separat, s-au dezvoltat destul de normal.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti acvarii complete dar si plante acvariu usor de intretinutpompa recirculare acvariu sau hrana pentru pesti.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și