Sfaturi Practice

Creșterea peștilor exotici în iaz (II)

Ce specii și când?
Doar un mic număr de specii se vor bucura de o şedere în bazin începând cu luna mai, atunci când temperatura apei este cuprinsă între 15 şi 20° C. Este vorba, în primul rând de Cyprinide, cum ar fi Tanichthys albonubes (care poate petrece tot anul afară) şi Puntius conchonius care vor începe să se reproducă, când temperatura va atinge 18° C. Dacă anumite macropode (Macropodus ocellatus, Macropodus opercularis) suportă bine aceste condiţii, aceştia nu se vor reproduce până la mijlocul lunii iunie, totul depinzând bineînţeles de regiune. Este, de asemenea, timpul să vă scoateţi gouramii albaştri (Trichogaster trichopterus), dar nu şi gouramii mozaic (Trichogaster leerii), care preferă temperaturi ridicate.

La sfârşitul lunii iunie este cea mai bună perioadă pentru introducerea speciilor termofi le. Chiar şi un cuplu de scalari (Pterophyllum sclare) poate petrece aproape două luni afară. Trebuie să ştiţi însă că, în afară de calitatea apei, temperatura rămâne unul dintre factorii esenţiali. Dacă vă temeţi pentru genitorii voştri, o altă opţiune rămâne disponibilă pentru dumneavoastră: reproduceţi-i în acvariu, creşteţi puii cincisprezece zile (timp în care îşi câştigă o oarecare independenţă) înainte de a fi introduşi într-un bazin special amenajat, unde niciun prădător nu va fi prezent.

Întrun bazin de dimensiuni considerabile, puteţi să introduceţi o serie de ciclide tinere ca să crească într-un timp record şi, mai presus de toate, să evitaţi un mediu saturat, dăunător pentru dezvoltarea lor. Pentru cei care doresc să testeze cu un cuplu Archocentrus nigrofasciatus, nu le recomand: gândiţivă la o sută de peşti tineri de care va trebui să scăpaţi imediat!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Dacă dispuneţi de mult spaţiu în grădină, vă semnalăm că piscinele pentru copii ar putea servi drept cuve suplimentare, permiţându-vă să separaţi diversele specii pe care doriţi să le creşteţi în exterior.

Ce spuneți de alimentație?
Fie că este vorba de adulţi sau de tineri, mulţi se întreabă dacă este nevoie de suplimente alimentare. Gândiţi-vă că, având aşa nişte peşti prolifi ci şi în absenţa totală a prădătorilor, veţi continua suprapopularea condusă artifi cial, şi că, în consecinţă, rezervele naturale riscă să fi e insufi ciente. Prin urmare, se cuvine să daţi suplimentul necesar. Cu un pic de observare, veţi fi capabil să identifi caţi alevinii alimentaţi necorespunzător (înotătoare lipite, fl ancuri nedezvoltate, mortalitate ridicată etc.) .. Amintiţi-vă, din septembrie (sau chiar înainte) trebuie să fi ţi deosebit de vigilent la schimbările climatice şi să-i reintroduceţi mai repede în interior, dacă este necesar.

Interval de temperatură?
Temperatura este un parametru extrem de sensibil în momentul transferului pensionarilor dumneavoastră în iaz. Proveniţi dintr-un acvariu, adesea supraîncălzit şi la o temperatură foarte stabilă, ei vor avea, la început, o mică difi cultate în a se adapta la condiţiile exterioare. Prin urmare, este important să aşteptaţi:
1) ca temperatura acvariului să ajungă la o anumită valoare minimă: 15 ° C pentru tanichthys, conchonius sau macropodus; 20 ° C pentru danio rerio, guppy, platy – xipho, gourami albastru sau tilapia; 25 ° C pentru gourami mozaic, molly sau scalari…
2) ca anotimpul să fi e sufi cient de înaintat pentru a feri peştii de o schimbare brutală. Veţi observa că peştii voştri vor dobândi rapid o anumită ,,libertate termică”, după care îi puteţi retrage din acvariu, toamna, de la temperaturi mai joase, adesea cu 5 grade mai puţin decât temperatura limită din timpul introducerii lor. Peştii dumneavoastră se vor simţi pur şi simplu normal… În aceeaşi măsură, puteţi să vă amuzaţi măsurând diferenţa de temperatură de la bază şi pe cea de la suprafaţă.

Dacă bazinul este sufi cient de adânc, adesea există o diferenţă de 5-6° C. Cu toate acestea, peştii voştri care vin să se ,,bronzeze la soare”, în zonele mai puţin adânci, nu ezită să plonjeze la fund la primul semn de pericol! O astfel de schimbare în acvarii va fi imediat urmată de apariţia unei boli! Este aceeaşi situaţie şi în cazul diferenţelor de temperatură dintre amiază şi dimineaţa devreme, care pot fi foarte importante, în funcţie de volumul iazului. Fenomen natural, aceste variaţii de temperatură stimulează, într-o limită de câteva grade, creşterea şi reproducerea peştilor voştri!

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și