Sfaturi Practice

Farmecul heleșteului în timpul anotimpului hibernal

Fauna iazului și lupta pentru supraviețuire
Metabolismul caraşilor (Goldfi sh) şi a peştişorilor Koi este infl uenţat în mare parte de temperatură. Cu cât aceasta scade, se va reduce şi cantitatea de proteine din alimentaţia lor. În cazul în care hrana conţine mare parte de proteine, excesul acestora va fi excretat sub formă de amoniac, prin branhii.

Organismele microscopice, care îndeplinesc funcţia de fi ltru biologic, consumând amoniacul, îşi vor încetini şi ele ritmul în apa rece. Un mod de alimentaţie inadecvat, care permite prezenţa unui mediu de amoniu toxic, va reduce, din păcate, pe timpul ezonului rece, rata de supravieţuire din rândul vieţuitoarelor. Unii proprietari de heleşteie continuă să hrănească peştii în acelaşi mod, până când aceştia nu se mai ridică la suprafaţă, după care îşi pun întrebări… prea târziu.

Pe de altă parte, alţii obişnuiesc să transfere peştişorii aurii şi exemplarele Koi în piscine de copii, pe care le adăpostesc în garaje sau subsoluri. Acest lucru nu este în totalitate avizat de profesionişti, din cauza riscurilor ce pot fi provocate de transportarea şi acomodarea cu noul mediu. Totuşi, în cazul în care nu aveţi de ales şi trebuie să îi protejaţi, asigurându-le un adăpost în interior, este necesar să deţineţi un acvariu cu pompă de aer, care să le furnizeze oxigenul vital. În această situaţie, alimentaţia se va efectua rar, în funcţie de temperatura apei.

Nivelul pH-ului, amoniului şi nitriţilor va fi controlat săptămânal, mai ales când peştii sunt hrăniţi. Grădina acvatică de iarnă Plantele din iaz se împart în funcţie de zona în care sunt plantate şi în funcţie de tipul lor. Luând în considerare caracteristicile zonelor şi ale condiţiilor climatice, dar şi particularităţile speciilor care se găsesc în heleşteu, puteţi decide care plante vor supravieţui pe timp de iarnă. Plantele plutitoare au rolul de a furniza umbră, iar rădăcinile acestora crează de icre, care se prind de ele. Întreţinerea lor pe timpul iernii, de obicei, nu merită un efort de proporţii. Având un caracter sezonier, acestea mor repede şi trebuie înlocuite primăvara.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Plantele marginale. Flora de pe marginea heleşteului este compusă din plante care îşi au rădăcinile sub apă, coroana acestora afl ându-se mai susde nivelul ei, până la aproximativ 6 cmdeasupra apei. Le puteţi păstra oferindu-t sub apă, dar uneori există şi situaţii când fl orile sau frunzele cresc la suprafaţa apei, ca şi fl orile de crin. Ele mai sunt denumite şi Oxigenatoare, pentru că produc oxigen peştilor din
iaz.

Mai multe tipuri de crini, de nuanţe diferite, nuferi multicolori şi multe alte specii de plante care se dezvoltă în adâncimea heleşteului fac parte din categoria plantelor submersibile. Plantele perene pot supravieţui iernilor geroase, dar acest lucru necesită o verifi care în prealabil, raportată la zona şi condiţiile în care se afl ă iazul. Plantele “tropicale”, pe de altă parte nu vor supravieţui pe timpul iernii, aşa că vă sugerăm să oferiţi acelora pe care doriţi să le aveţi şi la primăvară un mediu potrivit, asemănător cu cel al plantelor de interior.

Iată câteva exemple din categoria plantelor din zona de adâncime a iazului: Menta acvatică (Mentha aquatica), Arum Lily (Zantedeschia ethiopica), og bean (Menyanthes trifoliata), Cat Tails (Typha latifolia), Lizard’s Tail (Saururus cernuus), Greater Plantain (Plantago major).
Plantele “tropicale” includ: Bog Lily (Crinum americanum), Spider Lily (Hymenocallis caroliniana), Thalia (Thalia geniculata), Dwarf Umbrella Palm (Cyperus alternifolius), Water Hibiscus (Red, Hibiscus coccinia), Zephyr Lily (Zephyranthes).

În timpul sezonului alb, fauna iazurilor hibernează și nu mai are nevoie de hrană în cantități normale, ci mult redusă, iar în ce privește plantele, acestea vor fi tăiate; alte plantări nu se mai fac până la venirea primăverii. Nu trebuie să uităm totuși cel mai important principiu al peisagisticii: planta potrivită la locul potrivit.

În cazul în care temperatura scade foarte mult, iar heleșteul dumneavoatră nu are o adâncime prea mare este indicat să-l protejați cu o placă de lemn sau saci speciali, pentru a nu pierde peștișorii, care vor îngheța. Pe de cealaltă parte, un iaz de dimensiuni și adâncimi mari are nevoie de o gaură în gheață, pentru a permite eliberarea acumulă rilor de gaze, care pot afecta viețuitoarele. Este foarte important să nu spargeți gheața; o oală cu apă caldă așezată exact pe locul dorit va topi treptat suprafața înghețată. Dacă sezonul rece se impune în adevăratul sens al cuvântului cu temperaturi foarte scăzute, este bine să achiziționați un aparat de încălzit apa.

Tehnici necesare pentru protecția plantelor din iaz:

  1. Protejați plantele sezoniere, oferindu-le statutul de plante de interior, păstrând o temperatură și o umezeală potrivite, pe parcursul sezonului de iarnă. Astfel, ele vor rezista capriciilor vremii.
  2. Dacă puneți plantele într-un acvariu este indicat să amplasați un tub cu lumină fluorescentă deasupra lui și salvați, astfel, o cantitate mică, peste iarnă. Acestea nu vor crește foarte mult în sezonul rece, dar odată cu venirea lunilor de primavară, după ce apa s-a încălzit puțin în iaz, sădirea lor, din nou, într-un vas mai mare și la temperaturi ridicate va determina o dezvoltare optimă.
  3. Nu achiziționați plante care nu pot supraviețui condițiilor iernii, ci mizați pe unele specii, care pot trece cu succes de perioada riscantă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și