Sfaturi Practice

IAZURI ȘI HELEȘTEE – Ţineţi algele sub control! (II)

CULTIVAREA PLANTELOR POTRIVITE
Un heleșteu nu este complet până nu are și plante! Plantele sunt cele care asigură echilibrul biologic, curăţă apa și reprezintă o sursă de hrană pentru pești. Astfel, una dintre principalele cauze ale invaziei de alge în heleșteu ar putea fi lipsa plantelor potrivite. Anacharis, de exemplu, este o plantă nepretenţioasă care, însă, are nevoie de o cantitate considerabilă de substanţe nutritive pentru a crește și a se înmulţi.

Mai puteţi cultiva trestie, iriși, coada calului. Plantele vor intra în concurenţă cu algele, care nu vor mai avea de unde să își ia resursele. Pe lângă consumul de nutrimente, un alt avantaj al cultivării plantelor este că vor feri heleșteul de soarele prea puternic, valabil în cazul în care alegeţi plante ce se dezvoltă pe înălţime. Iar dacă nu au lumină, algele nu se pot dezvolta. Un heleșteu ar trebui să fi e structurat pe trei zone de adâncime diferite, fi ecare colonizată de specii de plante caracteristice.

ÎNDEPĂRTAREA FRUNZELOR USCATE ŞI A ALTOR RESTURI
Frunzele moarte sau afl ate în descompunere cresc valoarea nutritivă a apei din heleșteu, oferindu-le algelor o bogată sursă de hrană. Chiar dacă îndepărtarea frunzelor se poate dovedi o treabă destul de anevoioasă, nu omiteţi să faceţi acest lucru regulat. Va fi un câștig atât din punct de vedere estetic, cât și practic, pentru că, asemenea oamenilor, și peștii au nevoie de un mediu de viaţă curat. Nu plantaţi copaci în imediata apropiere a heleșteului!

SUBSTANŢE PENTRU ÎNDEPĂRTAREA ALGELOR
Un mijloc efi cient de a scăpa de alge este folosirea de substanţe chimice, denumite algicide. Este, însă, o armă cu două tăișuri: nu puteţi folosi algicidele dacă aveţi în heleșteu pești și chiar anumite plante. Dacă v-aţi hotărât să apelaţi la aceste substanţe, informaţi-vă asupra conţinutului și asupra efectelor secundare.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și