Sanatate

Acvaristică marină – Afecțiunile coralilor (III)


Înnegrirea coralilor (Black-band disease sau BBD)

Această boală infecţioasă şi contagioasă este cauzată de cianobacteria Phormidium corallyticum, în asociere cu numeroşi microbi. Ansamblul acestor organisme privează coralul de oxigen, provocând înnegrirea ţesuturilor, care sunt consumate de alte bacterii. Cele mai vulnerabile sunt coloniile rănite, dar şi cele sănătoase pot deveni victime, din cauza unei sedimentări prea puternice, a poluării sau a creşterii temperaturii.

Înnegrirea coralilor a fost observată asupra tuturor recifurilor de pe planetă. S-ar părea că un tratament eficient ar fi acela pe bază de neomicină, dar este la fel de bine şi dacă îndepărtăm, pur şi simplu, partea atinsă, cauterizând apoi rana cu răşină.

“Înroşirea coralilor” (Red-band disease, sau RBD)
Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale “înnegririi”, cu deosebirea că în acest caz o dungă de culoare roşie se întinde progresiv pe suprafaţa gorgonelor şi a madreporilor. Cianobacteriile responsabile pentru această boală sunt, totuşi, diferite. În cazul în care aţi observat apariţia bolii în acvariul vostru, îndepărtaţi partea afectată.

“Îngălbenirea coralilor”
(Yellow-band disease)
Această boală afectează în primul rând Acropora spp., Porites spp., Cyphastrea spp. şi Turbinaria reinformis. Este caracterizată de apariţia unei dungi de culoare galbenă care înaintează progresiv pe suprafaţa coralului, dezgolindu-i scheletul, care capătă o nuanţă gălbuie. Cercetătorii cred că de vină ar fi un microb, dar acesta nu a fost încă identificat. În cazul apariţiei, este recomandată, ca şi în cazurile anterioare, ablaţiunea segmentului afectat.

“Variola albă”
Această maladie avansează foarte repede şi este caracterizată de necrozarea ţesuturilor, în cercuri ce înconjoară ramificaţiile. Cauza apariţiei acestei maladii, care afectează în general specia Acropora palmata, nu este deocamdată cunoscută. Frecvenţa în acvariu este scăzută.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și