Sanatate

Acvaristică marină – Afecțiunile coralilor (II)


Am întocmit mai jos o “listă” a bolilor cel mai des întâlnite la coralii “sălbatici”.“înălbirea coralilor” (white-band disease sau WBD);
-tipul I: o dungă albă se deplasează pe schelet, cu o viteză de câţiva mm pe zi şi îl albeşte progresiv, lăsând în urmă o zonă descoperită. Nicio populaţie de microorganisme nu a fost desoperită pe această zonă rămasă descoperită. Se presupune că această boală este o reacţie a coralilor la stres.

-tipul II: manifestarea este mai virulentă, mai multe puncte albe apar pe coral înainte ca acesta să se necrozeze. Cu această maladie este asociată o bacterie numită Vibrio charcharii, fără a fi fost însă confirmată ca vector patogen.

Separat, s-a identificat şi o variantă mult mai rapidă a bolii, cunoscută sub numele de SDR (Shut-down reaction). Înălbirea coralilor este o boală ce a fost semnalată cu precădere asupra populaţiilor de corali din Caraibe; unele voci susţin că afectează exclusiv genul Acropora. Nu a fost identificat niciun microb patogen, iar boala nu reacţionează la antibiotice. Dacă a apărut în acvariul vostru, este recomandat să extirpaţi părţile afectate.

Înălbirea: problemă de mediu sau boală?
De fapt, înălbirea coralilor este o întrerupere a simbiozei între algă şi coral: algele zooxanthellae sunt expulzate de pe coralul ale cărui ţesuturi se albesc progresiv, până ajung de un alb imaculat. Dacă stresul persistă, coralii nu mai pot restabili simbioza cu algele şi, incapabili să se hrănească prin fotosinteză, mor în decurs de câteva săptămâni.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și