Sanatate

Infecțiile fungice ale peștilor de acvariu – Saprolegniaza (I)

În general, bolile ce pot afecta peștii se împart în două mari categorii. Prima este reprezentată de bolile de tip infecțios și cea de-a doua, de natură neinfecțioasă. Afecțiunile infecțioase sunt provocate de microorganisme (de exemplu bacteriile, virușii sau ciupercile).

O vorbă din popor transmite următorul sfat: este mai bine să previi o boală decât să o tratezi. Se aplică și în acvariofilie cu succes. Prevenirea bolilor ce pot apărea la pești presupune zilnic, o atentă observație a lor și a mediului în care aceștia trăiesc. Este foarte important să se consulte publicațiile de specialitate pentru ca îngrijirea lor să fie înlesnită. Ideal este să asigurați un echilibru natural interior în acvariu.

Cauzele ce provoacă apariţia bolilor sunt foarte cunoscute în rândul acvariofi lilor. Stresul, alimentaţia necorespunzătoare sau starea vremii sunt numai câteva exemple ce pot fi enumerate aici. Maladiile neinfecţioase apar din cauza mediului poluat şi sărac în substanţe nutritive. Se recomandă, în situaţia în care peştii sunt afectaţi de microorganisme, un tratament avizat, completat de o alimentaţie menită să întărească sistemul imunitar.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Infecţiile fungice apărute la peşti pot afecta mai multe sisteme din organism, cum ar fi : fi catul, rinichii, creierul şi survin în urma unor posibile traumatisme sau ale unor stări generale scăzute ale metabolismului. Se pot dezvolta de asemenea, şi în cazul în care peştii trăiesc în condiţii deplorabile (de exemplu, apă cu mult sub nivelul minim de calitate).
Bolile infecţioase fungice, cum ar fi Saprolegniaza, atacă în mod frecvent, peştii ornamentali care au deja pielea afectată sau organismul lor este foarte slăbit.

Se mai întâmplă ca transportul necorespunzător al speciilor de peşti să le cauzeze infecţii sau posibile lupte dintre ei pot da naştere unor infecţii fungice. Tipul de piele ce a suferit răni sau este deshidratat, poate fi extrem de uşor penetrat de ciupercă, provocândui leziuni şi mai mari. De cele mai multe ori, infecţia fungică apare ca boală secundară, iar stadiile avansate ale bolii conduc deseori şi la infecţii bacteriene.

Carassius auratus – Sarassa
Cea mai întâlnită infecţie fungică ce se găseşte în iazuri sau acvarii este Saprolegniaza. Cauzele apariţiei sunt în special reprezentate de afecţiuni ale pielii, iar aici trebuie precizat că peştii bătrâni, care au pielea mai puţin rezistentă, vor fi primii afectaţi de boală.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și