Sanatate

Infecțiile fungice ale peștilor de acvariu – Saprolegniaza (II)

Prezentarea clinică
Infecţia, deseori, ia forma unor smocuri pufoase, care se aseamănă cu planta de bumbac înfl orit. La început, peştii prezintă simptomele unor infecţii bacteriene sau parazitare. Totuşi, nu trebuie confundate cu infecţiile parazitare, ale căror simptome apar sub forma unor cili, care pot fi confundaţi cu perii pufoşi ai Saprolegniazei. Boala se manifestă prin apariţia unor ciuperci locale, dar în cazuri extreme, masele fungice pot afecta întregul corp al peştelui. Infecţiile mai vechi se pot colora în verde sau maro, din cauza algelor. Această specie de ciupercă pare să se răspândească, în special la peştii de apă dulce. Sporii atacă zonele sensibile ale peştilor, câştigă teren în timp şi se dezvoltă rapid provocând daune.

Saprolegniaza, ca majoritatea mucegaiurilor de apă, este o ciupercă atât saprofi tă cât şi necrofi tă. Deşeurile provenite în urma nevoilor biologice ale peştilor, dar şi alte celule moarte vor crea un mediu propice dezvoltării ciupercilor. Icrele pot fi compromise, iar exemplarele mature şi cele rănite vor fi primele lezate de mucegaiul peştilor, Saprolegniaza. Saprolegniaza rezistă la un spectru larg de temperatură, 3 ° C la 33 ° C, dar este mult mai răspândită la temperaturi mai scăzute.

Deşi se găseşte, cel mai frecvent, în apă dulce, ea se dezvoltă, de asemenea, şi în mediu cu apă sărată. Filamentele ciupercii Saprolegniaza sunt mari şi au capetele rotunjite. Circulă în colonii formate dintr-una sau mai multe specii. La început, se formează o masă compusă dintr-un număr relativ mic de cili; pe măsură ce se dezvoltă, numărul foarte mare permite observarea lor fără ajutorul microscopului, în acest caz, miceliul fi ind format. Iniţial, coloniile sunt de culoare albă, dar se pot colora în gri, verde, maro, din cauza altor bacterii sau rămăşiţe, care se prind în masa fi broasă.

P: www.zoomania.ro magazin online pentru iubitorii de animale. La noi gasesti cusca porcusor de guineeahrana iepuri dar si hranitori si adapatori pentru pasari.

Diviziunea celulelor de Saprolegniază
Saprolegniaza are un ciclu de viaţă diploid, care include atât celule sexuale reproducătoare cât şi asexuate. În faza asexuată, un spor de saprolegniază eliberează zoospori. În termen de câteva minute, acesta se închistează, germină şi eliberează un altul. Celulele sexuale au un ciclu de viaţă mai mare, ţinând atât timp cât durează majoritatea dispersărilor de zoospori. Din momentul localizării unui mediu potrivit pentru a se dezvolta, fi rişoarele sporului vor bloca substratul, iar procesul de reproducere sexuală poate începe. În această etapă, Saprolegnia are capacitatea de a provoca infecţii grave.

Toxotes jaculatrix cu leziuni pe piele provocate de ciupercă

Saprolegniaza apare în general când o altă afecţiune s-a instalat deja, dar poate reacţiona în anumite circumstanţe, ca şi cum ar avea caracter principal. O infecţie de acest tip este de obicei fatală, pentru că slăbeşte metabolismul, pregătind mediul pentru infecţie totală.

Metode de prevenire și tratament
Infecţiile fungice sunt difi cil de prevenit, mai cu seamă, difi cil de tratat. Prin urmare, dacă sunt necesare produsele chimice în tratament, în cazul în care este descoperită Saprolegniaza, trebuie să fi e utilizate corect. Verde de malahit este considerată cea mai efi cientă soluţie chimică împotriva ciupercii, dar nu este avizat să se utilizeze frecvent, deoarece are un potenţial cancerigen crescut. Sarea de bucătărie este şi ea o soluţie în tratamentul infecţiilor, albastrul de metil, formolul sau sulfatul de cupru, dar ideal este să căutaţi medicamentaţia potrivită diagnosticului dat, în magazinele specializate în acvaristică.

Recomandarea noastră este să utilizaţi în prevenirea Saprolegniazei, produsul Aquavital Stress Protect, care conţine Aloe Vera. Benefi ciile plantei sunt binecunoscute în cosmetică, în medicina umană, în arsuri, dar şi în alte probleme de piele. Cum reacţionează Aloe Vera? În primul rând, ajută la regenerarea epidermei şi la întărirea ei, protejând astfel ţesutul de atacul ciupercii Saprolegniază.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și