Specii

Micuţul killi din insulele Seychelle (I)

Text: Olivier Buisson / Foto: Marie-Paule & Christian Piednoir

Peştii cunoscuţi de acvarişti sub denumirea de “Cyprinodontes ovipares”, sau, mai simplu, “killi” sunt prezenţi pe toate continentele, cu excepţia Australiei. În Oceanul Indian, în Madagascar şi pe insulele învecinate, sunt reprezentaţi de genul Pachypanchax.

Pachypanchax sakaramyi, Pachypanchax omalonotus şi Pachypanchax nuchimaculatus trăiesc în cursurile de apă din Madagascar. Specia nuchimaculatus, a cărei arie de răspândire nu o cunoaştem cu certitudine, apare de multe ori în literatura de specialitate ca un sinonim pentru P. omalonotus, dar există şi cunoscători care o consideră o specie aparte, din cauza particularităților scheletului (platou hipural divizat).

Cele 4 specii
Pachypanchax playfairii este endemic în insulele Seychelle, unde este singurul peşte ce trăieşte numai în apă dulce. A fost introdus pe cale artificială în insula Zanzibar, în largul Tanzaniei, şi poate chiar în Tanzania, pe coasta est-africană.

Primii indivizi importaţi în 1924 în Germania proveneau din Zanzibar. În anumite cărţi, specia este menţionată ca provenind din Madagascar, probabil din cauza mai vechii confuzii între Pachypanchax sakaramyi şi Pachypanchax playfairii.

Prezentare generală
Specia, descrisă de Gunther în 1866, şi-a primit numele în cinstea celui care a descoperit-o: Sir Playfair. Este un peşte cu înotătoarele rotunjite, iar forma cilindrică a gurii este asemănătoare cu Aplocheilus asiatici şi cu Epiplaty africani. În ciuda asemănărilor dintre aceste specii, Pachypanchax nu sunt în totalitate peşti de suprafaţă: ei trăiesc în orice zonă a acvariului.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și