Specii

Xiphophorus helleri o ,,spadă” care… câştigă teren (II)

Tehnica de reproducere “naturală” sau încă numită ,,în colonie” funcţionează foarte bine. Examinare, după trei ani de creştere: acvariul meu este completat permanent cu douăzeci adulţi masculi şi femele, însoţiţi de cincizeci de alevini de toate dimensiunile. Un ultim punct în privinţa reproducerii: temperatura scăzută favorizează creşterea peştilor dumneavoastră. Astfel, faceţi economie la energie electrică!

Comportament dificil?
Singurul punct sensibil la aceşti peşti rămâne agresivitatea lor. Este un fapt rar evocat, dar doi masculi pot deveni aproape la fel de arţăgoşi ca Betta splendens! Ei vor continua până la abdicarea celui mai slab, care va rămâne ascuns şi nu va mai ieşi deloc. Dominatul va pierde în greutate şi apoi va muri, neputând ajunge la mâncare. Această agresivitate este adesea o cauză a eşecului în acvaristică.
Din acest motiv, vă recomand să nu menţineţi decât un mascul cu două sau trei femele, fi e să păstraţi minimum cinci masculi cu opt-zece femei. Într-un grup de dimensiuni rezonabile se stabileşte o ierarhie, incertă totuşi, dar care va permite tuturor să supravieţuiască onorabil. În afara acestui comportament intra-specific destul de furtunos, helleri este un peşte sociabil, care poate locui cu specii mai mari, ca de exemplu un banc de Astyanax (Caracide) şi una sau două perechi de Ciclide din Guatemala (superbele Thorichthys) pentru a crea un acvariu regional.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Un acvariu cu o duzină de adulţi este un spectacol cu adevărat impresionant. Veţi putea deci, în timpul liber, să observaţi comportamentul cavalerilor purtători de spadă! Observaţi cum masculul vine să curteze femela, etalându-şi în faţa ei flancurile metalizate, expunându-şi ostentativ impresionanta spadă şi făcând-o să-i acorde atenţie prin dansul său nebunesc, în zig zag, trecând cu viteză dintr-o parte în alta a femelei.

Infinitate de culori și forme
Xipho sunt deci nişte peşti uşor de crescut. Asta, adăugată faptului că ei prezintă în mod natural un policromatism important şi că speciile diferite pot să se încrucişeze fără niciun fel de probleme, a condus anumiţi crescători experimentaţi să se specializeze în selecţia de noi forme şi culori.

Iată câteva exemple:
◗ Albinos: Foarte răspândit la helleri, din care albinismul a fost selecţionat începând din anii 1930. Pigmentaţia neagră, melanică, a dipărut, ochiul este roşu şi corpul în general alb-roze sau galben. Se veghează regulat creşterea acestor genitori cu peşti de culoare gri (sălbatic) sau auriţi.

◗ Auriu: Corpul este de culoare galbenă, aproape transparent, înotătoarele sunt gălbui. Această varietate a apărut între 1916 şi 1920 între genitorii de Xiphophorus maculatus (platy). Acest caracter este legat de o înfăţişare lipsită de melanină. Se crede că există două forme aurii: una galben-auriu şi alta alb-auriu, care va fi determinată de două gene diferite.

◗ Alb: încă numită ,,fantoma”, corpul este alb, aproape transparent, foarte asemănător cu tipul albinos; peştele încă păstrează un ochi negru. Tiparele melanice nu sunt decât puţin sau deloc exprimate la aceşti peşti. Foarte rar întâlnit, acest colorit de fond nu este adus decât de genitorii de maculatus ,,inimă sângerândă”.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și