Acvarii

Plante de acvariu – ,,Micuțele” Echinodorus (II)

Un échino bolivian…
Echinodorus bolivianus, Echinodorus pitic de Bolivia, atinge 15 cm, atunci când creşte în cultura submersibilă. În afară de această diferenţă de mărime, are unele asemănări cu cea precedentă, atât în ceea ce priveşte aspectul general al frunzelor cât şi modul de răspândire, cel puţin în ceea ce priveşte modul submersibil.

Nepretenţios în privinţa pH-ului şi a durităţii, totuşi el riscă să sufere de cloroză în apă prea dulce. Aporturile de fi er chelatat sunt foarte recomandate, cât şi un sol nutritive, destul de lejer pentru a nu-i sufoca rădăcinile. E. bolivianus acceptă cu uşurinţă o temperatură care variază de la 15 la 30 de grade C, dar creşterea sa va fi optimă între 24 şi 28 ° C.

… și “vărul” lui
Echinodorus quadricostatus, Echinodorus pitic, nu poate fi diferenţiat de E. bolivianus decât prin cultura submersibilă. Unii autori consideră că ar fi o singură specie, dar pentru alţii este o mutaţie sau un hibrid. Această plantă formează mici rozete care, treptat, ocupă spaţiu emiţând noi lujeri. Această creştere poate fi atât de prolifi că, încât devine necesar să elimini unele rădăcini pentru a preveni formarea unui covor prea dens.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Frunzele lanceolate sunt mai compacte când iluminatul este puternic. Riscul de cloroză poate fi limitat prin aporturi de îngrăşăminte bogate în fi er chelatat. Nepretenţios în privinţa caracteristicilor apei, acest Echinodorus apreciază temperaturile cuprinse între 22 şi 28 ° C.

Această plantă este uneori comercializată sub numele de E. quadricostatus “magdalenensis sau Echinodorus magdalenensis. O varietate frumos pestri]ată Echinodorus schlueteri “leopard”, mutaţia pestriţată a varietăţii Echinodorus de Schlueter, este compactă si decorativă, datorită limbilor mari, pătaţi cu maro roşcat, în special pe frunzele tinere.

Înmulţirea sa nu este dificilă iar creşterea este destul de rapidă, deşi un pic mai lentă decât a celorlalte specii. Preferă zonele bine iluminate şi apreciază un aport de îngrășământ solid introdus la rădăcină, în special în cazul în care acesta creşte doar în pietriş. Acest Echinodorus agreează temperaturi de 22-25 de grade C, dar tolerează şi valori care ating la 30 de grade C. Se pare că apa încărcată cu azot îi favorizează dezvoltarea.Capabil să formeze hampe fl orale sub apă, acest Echinodorus se poate multiplica în acvariu prin dezvoltarea răsadurilor originare din alte ţări.

Un gigant domestic
Dacă forma iniţială a varietăţii Echinodorus cordifolius, Echinodorus cordiform, dă plante de dimensiuni mari, producătorii au reuşit să obţină soiuri mai compacte, cum ar fi E. cordifolius “mini” sau E. cordifolius “Harbich.” Cel de-al doilea seamănă mult cu o versiune în miniatura a soiului tip, în timp ce primul are frunzele mai alungite.

Cultivarea acestor soiuri este mai dificilă decât a speciei originale. Sol nutritiv, aporturi de CO2 şi lumina puternică sunt elemente indispensabile. În rest, tolerează o apă dulce şi un pH-ului acid. Temperatura optimă este în jur de 22 la 28 ° C.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și