Acvarii

Locuitorii neobișnuiți ai acvariului (II)

Atyidele
Din această familie face parte Caridina japonica, cel mai cunoscut crevete de apă dulce, care şi-a câştigat un renume datorită acvariilor japoneze. Lung de 3-4 cm, acest crevete este originar din Japonia şi Taiwan. Cei pasionaţi de culoare, preferă varietatea Caridina serrata, a cărei culoare este mult mai roşie. Din când în când, apar pe piaţă diferite specii de creveţi-albină, cum ar fi Neocaridina denticulata sau alte specii, despre care nu există foarte multe informaţii, fi ind numite Caridina I, Caridina II, Caridina III etc. Toate aceste varietăţi sunt paşnice şi posedă nişte cleşti care îndeplinesc doar o funcţie estetică.

Aceşti creveţi trebuie ţinuţi într-o apă cu duritate superioară (cel puţin 10dGH), conţinutul de calciu al ei fiindu-le sufi cient pentru construirea exoscheletului în momentul năpârlirii. Temperatura apei trebuie să fi e cuprinsă între 18 şi 28 de grade Celsius, iar pHul trebuie să fi e de 5,8-7,5. Nitraţii din apă le diminuează speranţa de viaţă şi de aceea concentraţia acestora trebuie să fi e cât mai mică. Creveţilor le place apa foarte bine oxigenată şi o fi ltrare puternică îi va face cu siguranţă fericiţi. Aceste creaturi sunt însă foarte sensibile la poluarea cu amoniac şi metale grele (în special cupru), ceea ce exclude anumite tratamente cu medicamente, precum şi folosirea celor mai multe soluţii antialge.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti hrana pentru pesti dar si sterilizator uv acvariuechipamente acvarii sau incalzitor apa acvariu.

În mediul natural, creveţii trăiesc în grupuri formate din mai multe sute de indivizi. Din acest motiv este preferabil ca aceste specii să fi e crescute în grupuri de aproximativ 10 creveţi, fi ecare astfel de grup având nevoie de 100 de litri de apă. Atyidele pot convieţui liniştiţi cu cea mai mare parte a peştilor. Nu sunt prea sociabili şi pot rămâne ascunşi în tot timpul zilei, ieşind doar noaptea dacă ceilalţi colocatari manifestă o prea mare curiozitate faţă de ei, chiar un comportament prădător, cum este cazul peştilor Botia şi a ciclidelor mari care nu sunt erbivore (se întâmplă uneori ca unii peşti mici, cum sunt Hemigrammus bleheri, să atace în momentul în care sunt introduşi în acvariu, rănile pe care le pot provoca fi ind deseori mortale pentru micii creveţi).

Atracția pentru creveții din familia Atyide ține totuși de talia acestora: identificarea lor este greu de realizat, mai ales pentru faptul că există multe alte specii care ar trebui descrise. Asistăm astfel la o multiplicare a numelor care uneori se referă la același individ. În această imagine, o Neocaridina II, numită în mod frecvent ,,crevetele-albină”, care este originară din Taiwan și atinge o talie de 2,5cm.

Foarte buni săritori, creveţii pot sări din acvariu dacă acesta nu este acoperit. Renumiţi pentru apetitul lor pentru alge, aceşti creveţi sunt de fapt detritivori, consumând diferite resturi organice care ajung pe fundul acvariului, inclusiv peşti morţi. Este foarte important totuşi să li se ofere o alimentaţie vegetală, cum sunt pastilele destinate peştilor vegetarieni de adâncime. În lipsa acestora, creveţii ajung să mănânce din celelalte plante.

Alte Atyide, de exemplu speciile din genurile Atya şi Atyopsis sunt originare din America, Africa sau Asia. Mai mari decât Caridina/Neocaridina, aceste specii par în aceeaşi măsură mai masive şi mai puţin acitive. Masculii sunt uşor de recunoscut după prima pereche de picioruşe, mai groase decât celelalte.

Creveţii se hrănesc cu ajutorul cleştilor pe care îi desfac sub forma unui evantai pentru a-şi prinde prada. Iată de ce este necesar un curent de apă care să determine o circulare a hranei în apă. Aceşti buni căţărători trebuie să fi e găzduiţi întrun acvariu bine închis. Nu sunt deloc pretenţioşi, adaptându-se oricărui tip de acvariu. La unele specii, larvele trebuie să stea în apă sărată timp de 30 de zile, crescând progresiv salinitatea până la 17g/l, urmând ca apoi să fi e readuse în apă dulce. Speciile cele mai reprezentative sunt Atyopsis moluccensis (care are o culoare brun-roşcată, cu dungi de-a lungul spatelui) şi Atya gabonensis (masculii din această specie putând să ajungă la o lungime de 15 cm).

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi gasesti material filtrant acvariu dar si plante artificiale acvariupompa de acvariu sau filtre externe acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și