Acvarii

Întreţinerea corectă a plantelor în acvariu (IV)

Plantele cu bulbi
Ciclul de viaţă al unor plante, cum ar fi anumite aponogetons, include şi o perioadă de repaos vegetativ, de regulă între lunile noiembrie şi februarie. Dacă nu le putem muta într-un alt acvariu, unde să aibă parte de o temperatură de 10 până la 18°C, în funcţie de specie, atunci transplantaţi numai bulbul, fără frunze, într-un vas cu nisip sau pietriş pe care să îl menţineţi în permanenţă jilav.

Păstraţi vasul într-un loc întunecos pentru următoarele 2 luni. Puteţi replanta bulbul atunci când începe să germineze.

Plantele plutitoare
Plantele de genul lentilelor de apă cresc extrem de repede şi au tendinţa ca, în scurt timp, să acapareze toată lumina. Prezenţa lor este oportună în cazul în care aveţi în acvariu vegetale care preferă umbra, cum este cazul cryptocorynelor, dar nu le lăsaţi totuşi să crească după bunul plac, sau vă veţi trezi cu acvariul pur şi simplu invadat peste noapte.

Plantele epifite
Anubias spp., Bolbitis heudelotii sau Microsorum pteropus sunt plante care nu au nevoie de substrat, ele fixându-se cu reţeaua lor de rădăcini de câte un element de decor, în general rocă sau rădăcină. Aceste plante au o creştere lentă şi sunt ţinta preferată a invaziei algelor.

Părţile atinse trebuie eliminate cât mai repede, prin tăierea cât mai aproape de bază, ceea ce va stimula creşterea unor frunze noi. La fel procedaţi şi cu frunzele bătrâne, care au început să capete o nuanţă maronie, lucru des întâlnit la Microsorum pteropus.

Divizarea rizomului este o altă metodă de multiplicare pe cale vegetativă; este vorba despre divizarea rizomului în tije, fiecare având câteva frunze şi rădăcini. Rizomul de anubias se poate ramifica dacă facem o incizie mică, de suprafaţă, cu ajutorul unui cuţit.

Muşchii
Felul în care se realizează tăierea covorului de muşchi care acoperă pietrele sau rădăcinile din acvariul nostru este foarte asemănător cu felul în care ne tundem părul! Ajustaţi covorul de muşchi cu ajutorul unei foarfeci astfel încât să eliminaţi masa vegetală în exces care ar putea sufoca celelalte părţi ale plantei.

Inevitabil, odată cu tunderea muşchiului, multe resturi se vor împrăştia în apă; aveţi grijă să le aspiraţi imediat.
Unele specii de muşchi, de exemplu Vesicularia dubyana, cresc foarte repede. În acest caz, aveţi grijă să nu sufoce celelalte plante din acvariu sau să nu invadeze geamurile vasului.

Lupta împotriva algelor
Algele, indiferent de felul lor, sunt duşmanii oricărei grădini acvatice. Ele fac concurenţă plantelor în lupta pentru lumină şi substanţe hrănitoare. Dacă smocuri de alge invadează frunzele plantelor, acesta este un semn că plantele respective suferă de o carenţă în metabolism, ceva care nu le permite să lupte împotriva paraziţilor.

Eliminaţi cât mai repede părţile vegetale atinse de alge, pentru a evita o invazie de proporţii, mai ales dacă este vorba despre plante cu frunze foarte fine- victimele preferate ale algelor filamentoase.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești cea mai buna hrana pentru caini, dar și acvarii completeplante pentru acvariu sau hrană pentru pești.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și