Acvarii

Întreţinerea corectă a plantelor în acvariu (II)

Rolul fierului
Fierul este un component de bază al îngrăşămintelor pentru plante. Acest oligo-element este deosebit de important pentru sinteza clorofilei şi se găseşte în special în muguri şi flori.

Lipsa fierului se manifestă prin cloroză, frunzele se decolorează, iar în special cele tinere capătă o nuanţă gălbuie sau albicioasă. În îngrăşăminte, pentru a fi asimilat de plante, fierul se prezintă în asociere cu un alt compus chimic, acidul etilendiaminotetraacetic, pe scurt EDTA.

Numai fierul sub formă de ioni (Fe2+) le este de folos plantelor, care au nevoie de o concentraţie de 0,1 până la 0,2 mg/l (ppm) ioni Fe2+. Totuşi, dozarea în acvariu nu este chiar la îndemâna oricui, din cauză că majoritatea testelor nu măsoară concentraţia de fier, ci conţinutul total de fier din apă şi sol.

Cantitatea de fier asimilată depinde şi de intensitatea şi calitatea luminii, de cantitatea de CO2, temperatura apei, activitatea bacteriană, dar şi de pH-ul apei şi al solului. Cel mai bun indicator rămâne, însă, observarea regulată a plantelor, pentru a căuta posibilele semne de cloroză.

„Grădinăritul“
Imediat după plantare, vegetalele din acvariu stagnează în aparenţă; în acest timp, rădăcinile lor se adaptează la noul substrat. După această perioadă, plantele încep să crească vertiginos, cu condiţia să beneficieze de lumină şi elemente nutritive în cantitate suficientă.

P: www.petmagazin.ro cel mai bun petshop online! La noi găsești, pe lângă hrană pentru pisici, cea mai larga varietate de acvarii miciechipamente acvarii și plante pentru acvariu.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și