Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Teraristica

Lampropeltis getulus – regele din terariu

Originar din America de Nord, şarpele regal (Lampropeltis getulus) poate fi un excelent animal de companie, fiind foarte frumos şi relativ docil. Deşi rareori atinge cel mult 1,8m la maturitate, nu reprezintă un pericol pentru om, deoarece nu este veninos. În schimb, este cunoscut pentru tendinţa sa de a-şi mânca semenii, precum şi alţi şerpi, deşi aceştia sunt mult mai mari decât el. Din acest motiv, şerpii regali trebuie crescuţi separat, în terarii individuale.

Explozie de culoare
Şarpele regal are corpul masiv şi robust, solzi lucioşi şi strălucitori, iar culorile şi modelele variază în funcţie de subspecie. În general, modele constau în dungi, inele şi pete de culoare galbenă, roşie şi neagră. În captivitate, au apărut numeroase varietăţi de culoare, mulţi dintre ei având combinaţii de culori absolut surprinzătoare. Există însă şi exemplare care suferă de albinism, datorită lipsei de pigmenţi din celulele cromatofore, cele care dau culoare pielii. 
Pentru a-şi speria eventualii duşmani, unii dintre ei mimează coloritul şarpelui coral, acesta fiind foarte veninos.

Comportament şi temperament
Recomandat pentru începători, datorită temperamentului său calm şi blând, şarpele regal este activ mai ales dimineaţa şi după-amiaza, în zilele călduroase de vară devine nocturn. 
În general nu este agresiv, dar atunci când este stresat şi agitat îşi mişcă nervos coada, se unduieşte, sâsâie şi se face ghem, ascunzându-şi capul. Chiar dacă nu este periculos pentru om, muşcătura lui este de multe ori dureroasă. 

Cu ce se hrăneşte şarpele regal?
Deşi nu este foarte mare, şarpele regal este un puternic constrictor, sufocându-şi prada înainte de a o mânca. Hrana lui este variată, incluzând, rozătoare, reptile, broaşte, ouă de păsări şi de broaşte ţestoase, şerpi (chiar şi veninoşi) şi alte vertebrate mici. În captivitate, este indicat să nu fie hrănit cu hrană vie, deoarece aceasta  îl poate răni.

Cum îi amenajăm terariul?
Simplu de întreţinut, şarpele regal are nevoie însă de un habitat cât mai apropiat de cel natural. Fiind foarte abil, de strecoară extrem de uşor prin spaţii uimitor de mici şi de aceea terariul său trebuie să fie bine închis. Capacitatea terariului variază, între 45 de litri pentru pui şi chiar 250 de litri pentru exemplarele adulte. Un spaţiu destul de mare îi va permite să se mişte în voie, având în vedere că este un şarpe foarte activ. Ideal ar fi să îi amenajaţi şi câteva ,,ascunzători”.
Curăţenia terariului este deosebit de importantă, pe fundul acestuia putând fi utilizat un substrat din scoarţă de brad. Temperatura şi umiditatea sunt doi factori care nu trebuie deloc neglijaţi: în timpul zilei, temperatura trebuie să fie de 24-30 de grade Celsius, iar noaptea în jur de 21-23 de grade Celsius. Cel mai bine ar fi să amplasaţi o sursă de căldură sub jumătate din terariul şarpelui .

Reproducerea în captivitate
La fel ca şi celelalte specii de şerpi, şarpele regal este ovovivipar, perioada de depunerea ouălelor fiind între lunile mai şi august. Femela depune până la 24 de ouă, pe care le cloceşte timp de 10 săptămâni. Când ies din ou, puii au aproximativ 10 centimetri lungime.

Ştiaţi că...
Şarpele regal este imun la veninul Crotalului (şarpele cu clopoţei)? El poate supravieţui unei doze de venin suficientă pentru a amorî aproape o mie de mamifere cu aceeaşi greutate ca a lui.
Analiza conţinutului stomacal a 58 de şerpi regali a arătat că aceştia mâncaseră tot şerpi? În majoritatea cazurilor, prada fusese muşcată din regiunea capului.
Deşi nu au ureche externă, medie şi nici timpan, şerpi regali sunt foarte sensibili la vibraţiile terestre?
Inapoi

Parteneri