Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Teraristica

Cameleonul cu creastă (Chamaeleo calyptratus)

În numerele 5 şi 6 ale revistei noastre, îţi făceam cunoştinţă cu, poate, cel mai popular membru al familiei Chamaeleonidae – Chamaeleo furcifer pardalis, care este mai mult cunoscut sub numele de Cameleonul Pantera. 
Ei bine, de data aceasta, vedeta rubricii de faţă este un alt membru al aceleiaşi familii – Chamaeleo calyptratus sau Cameleonul cu creastă. 

Habitat
Dacă Pantera era originar din Madagacar, Cameleonul Calyptratus provine din Orientul Mijlociu, din regiunile muntoase ale Yemenului, Emiratelor Arabe Unite şi ale Arabiei Saudite; motiv pentru care mai este numit şi Cameleonul din Yemen. Însă, nu este atât de pretenţios încât să trăiască numai la munte, ci poate fi găsit şi prin câmpiile joase şi umede din acele regiuni. În timpul zilei, se ascunde prin vegetaţia bogată, iar noaptea doarme la înălţime, prin ramurile copacilor. 
Faptul că se adaptează destul de uşor la orice tip de mediu, l-a făcut să capete şi un al doilea habitat natural: Florida. Majoritatea exemplarelor care trăiesc libere aici provin din cele cumpărate de localnici şi care, apoi, au fost lăsate libere sau au evadat. În momentul de faţă, cercetărorii au descoperit un număr de peste 100 de exemplare din această specie care trăiesc şi se înmulţesc în libertate, în peninsula Florida. 

Caracteristici generale
În ceea ce priveşte lungimea corpului, masculii pot ajunge până la 62 de cm, pe când femelele nu depăşesc, de regulă, 45 de cm. Durata medie de viaţă a acestor animale ţinute în captivitate se situează în jurul valorii de 10 ani. 
Cameleonii cu creastă comunică prin intermediul semnalelor vizuale, prin măşcări ale corpului, ale capului, sau prin schimbarea culorii pielii. 
Masculii adulţi au, de obicei, dungi late verticale de culoare galben-deschis, verde sau albastră combinată cu galben, portocaliu sau negru. 
Femelele ajunse la maturitate au o culoare verde-palid, cu nuanţe de gri, portocaliu, galben sau alb. 
Chamaeleo calyptratus nu-şi adaptează coloritul la mediul înconjurător, în schimb, îşi schimbă culoarea corpului în funcţie de luminozitate şi de starea emoţională în care se află. 
Exemplarele acestei specii sunt, în general, animale timide, solitare, însă masculii sunt foarte protectori în ceea ce priveşte teritoriul lor şi atacă adesea un alt mascul care îi încalcă teritoriul. 

Întreţinere
Chamaeleo calyptratus preferă temperaturi cuprinse între 23 şi 35 de grade Celsius, această toleranţă ajutându-l să supravieţuiască atât pe timpul verilor toride, dar şi pe iernile răcoroase ale Floridei. 
Pentru a se proteja de temperaturile reci, Cameleonul cu creastă îşi sapă găuri în pămând pentru a se refugia, iar pe vreme de caniculă, îşi schimbă culoarea în nuanţe deschise şi se ascunde în zonele umbroase. 
În captivitate, unde temperatura ambiantă poate fi ţinută mai uşor sub control, ar trebui să te asiguri că aceasta nu depăşeşte 30 – 35 de grade Celsius, pe timp de zi, iar noaptea este necesară o scădere a temperaturii cu 10 – 12 grade Celsius. 
Lumina este foarte importantă pentru aceşti cameleoni. Astfel, o sursă de lumină UVA/UVB este absolut necesară. Aceasta le permite să sintetizeze cât mai bine vitamina D3 în piele, un lucru obligatoriu pentru buna desfăşurare a procesului de absorbţie a calciului. 
Lampa UV trebuie ţinută aprinsă între 12 şi 14 ore pe zi. Însă nu neglija faptul că lumina naturală este cea mai bună pentru acest cameleon, astfel că în zilele senine de vară nu ezita să-l scoţi afară, după ce în prealabil te-ai asigurat că nu are cum să scape. 
Puţini astfel de cameleoni se vor obişnui să bea apă dintr-un vas. În sălbăticie, aceştia ling picăturile de apă de pe frunze, apărute în urma ploilor, sau se bucură de roua de dimineaţă. De aceea, este nevoie de tehnici speciale pentru a menţine un Cameleon calyptratus sănătos şi bine hidratat. 
Cameleonii sunt atraşi de picăturile de apă care reflectă lumina. Ţinând cont de acest fapt, poţi construi o instalaţie prin care un recipient de apă să fie poziţionat deasupra cuştii în care stă cameleonul. Acest recipient trebuie să aibă un tub de plastic cu o sită la capăt. De asemenea, cu ajutorul unui robinet poţi controla debitul picăturilor de apă care se revarsă în cuşcă. Un bidon de plastic, umplut cu apă, suspendat deasupra cuştii şi în care se face o mică înţepătură poate fi o soluţie simplă şi eficientă. Iar pentru a preveni umplerea cuştii cu apă, trebuie să ai grijă să introduci şi un vas în care să se scurgă apa. Astfel, la finalul fiecărei zile poţi goli vasul. 
Dacă nu vrei să-ţi baţi capul cu aşa ceva, atunci cea mai simplă soluţie este să pulverizezi, de câteva ori pe zi, puţină apă în cuşca locuită de cameleon. 
S-ar putea să observi că unii cameleoni nu beau apă foarte des, însă acest lucru nu înseamnă că nu au nevoie de apă. 

Hrană
Cameleonul calyptratus se hrăneşte, de obicei, cu vegetale (morcov, măcriş de baltă, cartof dulce sau păpădie) şi insecte vii (cu toate că unele exemplare nu vor mânca deloc vegetale). Ai grijă să culegi aceste plante din zone în care nu se utilizează pesticide şi, pentru orice eventualitate, trebuie să le speli înainte de a i le da cameleonului. 
Toţi cameleonii care trăiesc în captivitate au neapărat nevoie de calciu şi vitamine, obţinute din suplimente nutritive, care se găsesc în petshopuri. Vitamina D3 îi foloseşte la metabolismul calciului, utilizat în procesul de creştere şi pentru funcţionarea corectă a sistemului nervos. 
Cameleonul trebuie hrănit zilnic, punând diverse vegetale, din cele enumerate mai sus, şi insecte vii într-un recipient de aproximativ doi litri. Astfel, insectele nu se vor putea răspândi prin toată cuşca. 
Inapoi

Parteneri