Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Plante

Regina pigmeilor - Anubias barteri var. nana

Această plantă clasică a acvaristicii este şi va rămâne o valoare sigură încă mulţi ani de acum înainte.

Anubias barteri var. nana este o plantă cu rizomi care trăieşte în zonele semiscufundate şi mlăştinoase ale cursurilor de râuri din estul Camerunului, şi în special poate fi regăsită în rezervaţia naturală din apropierea oraşului Victoria. Această specie se adaptează foarte bine variaţiilor de nivel al apei.

O plantă passe-partout

Contrar altor reprezentanţi ai genului Anubias, care nu suportă uşor o imersiune totală, anubias pitică se adaptează perfect vieţii din acvariu.
Exigenţele sale în materie de substrat sunt foarte modeste, fiindcă ea se mulţumeşte cu un minimum vital compus din cuarţit. Este, totuşi, important să nu îngropăm rizomul în sol, pentru că vom risca să putrezească.
Ca atare, trebuie să ne mulţumim să o menţinem la suprafaţa substratului, scurtând-o dacă e cazul, pentru ca rădăcinile să se înfigă singure în sol. Planta poate creşte departe de sol, fixată pe o rădăcină, o piatră sau un alt element de decor cu un fir de nylon care poate fi retras după câteva luni, sau de bumbac, care se va dezintegra singur.

La umbră

Această anubias apreciază o temperatură cuprinsă între 22 şi 28 de grade C. Dar poate tolera şi valori uşor superioare care nu îi cauzează deloc, dar nu trebuie menţinută sub nicio formă la temperaturi mai mici de 20 de grade C. Specia se adaptează repede în ceea ce priveşte caracteristicile fizico-chimice şi suportă la fel de bine o apă dură dar şi una dulce, sau un pH uşor acid sau alcalin.
Singurul punct la care trebuie să fiţi atenţi este iluminatul. Anubias barteri var. nana apreciază o lumină slabă spre medie, în jur de 1 watt pentru 4 sau 3 litri de apă.
O luminozitate intensă sau foarte intensă este astfel de evitat, fiindcă astfel va fi favorizată proliferarea algelor, un flagel la care planta nu poate face faţă din cauza creşterii sale lente.
Pentru a face posibilă coabitarea cu alte specii mai gurmande în ceea ce priveşte lumina, este indicat să o instalaţi sub plante plutitoare de genul Ceratopteris sau Elodea sau sub plante cu frunze late de genul Echinodorus sau Nymphaea. Dacă, în ciuda acestor măsuri, o frunză va fi acoperită de alge, singura soluţie este să o tăiaţi.
Amplasamentul ideal pentru o anubias pitică este în partea din faţă a acvariului, indiferent de volumul bazinului pe care îl aveţi. În câteva luni, aceasta va forma un adevărat tufiş, crescând cu 2-3 frunze pe lună.
Planta este recomandată în special unui bazin cu ciclide fiindcă frunzele sale coriacee nu îi vor tenta pe aceşt peşti. Va trebui, în acest caz, să nu o poziţionaţi direct pe substrat, ci să o fixaţi pe décor, pentru a evita ca peştii să o dezrădăcineze des.

Înmulţire vegetativă

Când a atins o talie suficientă, rizomul de Anubias barteri var. nana poate fi divizat în două trunchiuri de 2-3 frunze, şi cu un număr echivalent de rădăcini. Pentru această operaţiune, veţi folosi foarfece sterilizate în alcool, pentru a evita contaminarea cu bacterii sau viruşi. Bucăţile vii de rizom vor fi pudrate cu cărbune de lemn, care va împiedica putrezirea. În acvariu, florile de anubias pitică produc seminţe sterile.

DESCRIEREA SPECIEI

Anubias barteri var. nana este cea mai mică specie din genul Anubias. Rizomul său urcător şi maroniu închis, cu o grosime de 5-8 mm, este relativ ramificat în laterală. Frunzele sale verde închis care se etalează natural pe orizontală posedă un limb ovoid sau uşor lanceolat, măsurând 4-8 cm în lungime şi între 3 şi 4 cm în lăţime. Baza sa este rotundă, uşor cordiformă, vârful este ascuţit, cu marginile uşor ondulate. Nervura principală bine marcată este punctul de plecare a numeroase alte nervuri transversale, paralele. Peţiolul măsoară 3-6 cm în lungime şi 1-3mm lăţime.
Inflorescenţa este în formă de spic, numită “spadice”, cu o lungime de 1,5-7 cm, de un roz deschis la început, care se albeşte rapid. Acest spic floral este constituit din flori minuscule regrupate în funcţie de sex: florile mascul, de două ori mai multe decât florile femele, se situează pe partea superioară a spadicelui. Acesta din urmă este înconjurat la bază de o spată verde groasă, tubulară, deschisă la maturitate şi curbată spre spate, care se închide apoi. Inflorescenţa se dezvoltă exclusiv în afara apei, dar când anubias pitică este sub o apă mai adâncă, pedunculul se poate alungi până la 40 cm pentru a permite florii să se dezvolte în aer liber. Fructul este o bobiţă sub forma unei bule turtite. Seminţele măsoară între 0,8-1 mm lungime şi între 0,4 şi 0,5 mm lăţime. Durata lor limitată de viaţă impune o germinaţie apropiată de locul înfloririi, ceea ce explică, în mare parte, localizarea naturală restrânsă a acestei plante.
Inapoi

Parteneri