Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Plante

O plantă perfectă - Echinodorus schlueteri

Nou apărută pe piaţa de specialitate, această plantă a cunoscut o popularitate rapidă graţie gabaritului său ideal şi culturii sale uşoare.

Importată din Brazilia, această echinodorus face încă obiectul unor cercetări în lumea botanicii, unii specialişti îndoindu-se de poziţionarea sa ca specie de sine stătătoare, şi asimilând-o mai degrabă cu Echinodorus cordifolius. Acvariştii nu au ţinut cont de aceste dubii şi i-au făcut deja loc în acvarii acestei frumoase plante.

Frumoasă şi rustică

Echinodorus schlueteri este foarte puţin pretenţioasă, ceea ce explică popularitatea sa printre acvarişti. Poate prospera într-un substrat cu pietriş, cu condiţia să primească un aport de îngrăşăminte, dar pe de altă parte, prezenţa unui sol bogat îi permite să crească în condiţii ideale, întărindu-i rădăcina. În acelaşi fel, apa îmbogăţită cu azot îi va favoriza dezvoltarea. Destul de puţin sensibilă la parametri fizico-chimici, această echinodorus suportă apele dulci mediu dure, cu pH neutru şi lejer bazic. Preferă temperaturi nu prea ridicate, cuprinse între 20 şi 25 grade C, dar poate tolera şi valori care să atingă 30 de grade Celsius.

În bazine medii

Cu un gabarit relativ modest, această plantă este perfectă pentru acvariile de talie medie. Frumuseţea frunzelor sale merită alegerea, mai ales dacă este instalată în avanplan sau în zona intermediară, pentru a compune piesa principală a decorului vegetal. Un spaţiu degajat îi va permite să-şi etaleze frunzele frumoase şi să profite de o lumină bogată. Deşi se poate mulţumi cu un iluminat mai slab, planta nu se va dezvolta în toată splendoarea ei decât sub o lumină puternică, care va favoriza apariţia unor pete brun-roşcate pe frunzele tinere.
Capabilă să formeze tulpini atât sub apă cât şi la suprafaţă această plantă se poate înmulţi în acvariu prin prelevarea tulpinilor adiacente şi replantarea acestora, odată ce rădăcina s-a dezvoltat suficient.

Varietăţi diverse

În ciuda apariţiei recente pe piaţă, E. Schlueteri a fost deja împărţită pe varietăţi de către producători. Echinodorus schlueteri “leopard” este o plantă foarte decorativă, cu limbi laţi, cu pete brun-roşcate, în special pe frunzele mai tinere. Cultura sa este uşoară, iar creşeterea rapidă, deşi puţin mai lentă decât în cazul speciei tip. Preferă zonele bine luminate şi apreciază aportul de îngrăşăminte solide, mai ales dacă creşte pe pietriş.
Echinodorus sp. “piton” rezultă din încrucişarea dintre E. uruguayensis, căreia îi datorează frunzele lungi, şi E. schlueteri “leopard” de la care a împrumutat petele. Tulpina, care atinge 20 cm înălţime, este formată din frunze subţiri, de un verde închis la bază, cu degrade brun spre roşu, la extremităţi. Petele roşcate care punctează tabloul se accentuează sub o lumină intensă. Limbii sunt translucizi, ceea ce permite observarea nervurilor principale. De altfel, nenumăratele nervuri transversale secundare sunt în egală măsură, foarte bine conturate.
Echinodorus “ocelot” este un hibrid de E. schlueteri “leopard” şi E. barthii. Tulpina sa compactă prezintă limbi mai subţiri decât cei ai E.schlueteri, marcaţi de numeroase pete de un roşu-brun. La una dintre varietăţi, Echinodorus “red flame”, acest marcaj prezintă o tentă de roşu viu.

DESCRIEREA SPECIEI
Acest echinodorus de talie medie formează frunze cu peţiol de 20 cm şi cu limbi ovoizi, cu baza rotunjită şi extremităţile ascuţite, măsurând până la 20 cm lungime şi 10 cm lăţime. Cu o tentă în general de verde deschis, frunzele cele mai tinere sunt uneori marcate de pete brune, fenomen care a fost stabilizat la numite varietăţi de cultură cum ar fi “leopardul” sau “ocelot”. Tulpina uneori ramificată se dezvoltă la fel de bine sub apă ca şi în aer liber.
Inapoi

Parteneri