Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Plante

O algă de efect în acvariu

Dacă algele sunt considerate un adevărat flagel în acvariu, Cladophora aegagropila face excepție de la regulă. Popularitatea i se datorează aspectului său foarte original și a capacității sale de a nu invada decorul și plantele.

La prima vedere, Cladophora aegagropila pare a fi un mușchi acvatic. Și totuși, este vorba de  
o algă verde care ar trebui să atragă dezaprobarea publicului acvarist. Și totuși, contrar multor clorofiacee întâlnite în acvariu, această plantă nu pare să caute un suport pe care să se fixeze. Deseori, pare să formeze un covor pe substrat dar, de cele mai multe ori, planta ia forma unor mingi care plutesc în voia curenților, ceea ce îi influențează pozitiv metabolismul. Astfel, fenomenul facilitează creșterea algei ca și creionarea unei forme rotunde, regulate, care o ajută la deplasare.
Mișcarea permite, pe de altă parte, plantei să se debaraseze de deșeuri care ar dăuna fotosintezei. 

Minge verde

Plină de apă, mingea verde are tendința să ”curgă” în acvariu și să se oprească pe substrat. Va urca din nou la suprafață doar dacă își va pierde o parte din greutate, ca urmare a unei necroze a țesutului. Acest fenomen se datorează unei diminuări a activității fotosintetice, din cauza lipsei luminii. Se produce în special pe densitatea cea mai mare, fiindcă centrul sferei nu mai primește suficiente raze de lumină. Volumul devine atunci gol și va trebui să intervii tăindu-l cu ajutorul unei pietre sau divizându-l în două bucați, pentru ca fiecare dintre ele să ia din nou forma unei mingi.
Așa cum se întâmplă și în cazul Ricciei fluitans, este posibil să fixăm această algă pe un suport. Aspectul său va fi atunci mai puțin original fiindcă nu va mai avea posibilitatea să se deplaseze prin acvariu.

Apă limpede

Deși are nevoie de lumină ca să crească, Cladophora aegagropila este o specie sciafilă care iubește lumina nu prea puternică, nu este sensibilă la duritatea apei dar preferă un pH neutru spre alcalin și poate suporta un mediu semisalin. Planta apreciază mediile bogate în substanțe organice și poate fi considerată o plantă epuratoare. Apreciază apa limpede și un substrat lipsit de deșeuri. Menținerea sa implică așadar o întreținere regulată a acvariului, cu schimbări de apă periodice și o aspirare a deșeurilor care plutesc sau care sunt depuse pe sol.
Nefiind o specie tropicală, această algă prosperă într-un acvariu a cărui apă să nu depășească 24°C. Ritmul său de creștere foarte redus nu reprezintă un pericol pentru celelalte vegetale din bazin. Această neutralitate include în egală măsură peștii erbivori și alte gasteropode care nu îi provoacă nicio problemă. Cladophora aegagropila se înmulțește prin fragmentare.

Continuarea în revistă
Inapoi

Parteneri