Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Pesti de apa dulce

Un pește pătat

Exodon paradoxus

Deși este o specie gregară, această caracidă nu trebuie menținută într-un acvariu comun, în compania altor specii. Foarte vorace, peștele este capabil să atace peștii mai mari decât el. Un acvariu specific este, deci, indispensabil pentru menținerea sa cu succes.

Menținere

La modul ideal, într-un acvariu bine plantat de 250 l, trebuie să mențineți un grup de 15 exemplare. Asocierea cu pești de fund precum Ancistrus temminckii sau Rineloricaria fallax este recomandabilă fiindcă aceste specii sunt acoperite de plăci osoase care le protejează destul de bine. O vegetație abundentă permite peștilor să se simtă în siguranță și vouă să îi observați în cele mai bune condiții. În arierplan, tulpinile de Cabomba caroliniana creează sub o lumină intensă o perdea vegetală de cel mai mare efect. Trebuie însă să avem grijă ca tulpinile să nu se deterioreze la bază, și de aceea se impune întreținerea acestora în mod frecvent. O rădăcină frumoasă de salcie dispusă în așa fel încât să lase suficient spațiu de înot peștilor, va permite crearea unei legături între elementele vegetale și blocurile de roci vulcanice dispuse pe o laterală a acvariului. În avanplan, Eleocharis acicularis, permite constituirea de mici boscheți foarte decorativi. Un filtru de decantare echipat cu o pompă de 500 l/h, este pe deplin suficient pentru menținerea unei ape cristaline. De asemenea, închideți bine acvariul, fiindcă E. paradoxus este un pește destul de nervos și în condiții de stres poate sări din bazin.

Alimentație

Exodon paradoxus este un pește foarte vorace, de aceea, pentru a evita orice problemă care ar putea apărea în sânul grupului, este de preferat să îi oferiți prăzi vii: nauplii de artemia, viermi roșii sau alimente congelate. Este indicat, de asemenea, să îi oferiți bucăți de hrană, chiar dacă sunt destul de mari, chiar și creveți sau moluște, fiindcă peștele le poate mânca fără niciun fel de problemă.

Reproducere

Ca și pentru alte caracide, este suficientă instalarea unui acvariu de 50 litri, garnisirea acestuia cu plante cu frunze fine (mușchi de Java, Ceratophyllum...) și introducerea unui cuplu de pești. Dacă aveți noroc, împerecherea se derulează în zilele care urmează introducerii peștilor. Dacă nu, este nevoie să variați calitățile fizico-chimice ale apei. Depunerea se derulează printre plante, iar, ulterior, părinții nu se mai ocupă deloc de progeniturile lor, decât numai în scopul de a le devora. De aceea, este nevoie să retrageți perechea de reproducători, imediat după depunerea icrelor. Puii se nasc după circa două zile și sunt capabili să mănânce nauplii de artemia. Principala dificultate în creșterea puilor constă în posibilitatea ca aceștia să se devoreze între ei. Însă, o alimentație abundentă, conjugată cu o triere a acestora în funcție de talie, permite limitarea pierderilor.

Inapoi

Parteneri