Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Pesti de apa dulce

O miniciclidă simpatică

Mikrogeophagus altispinosus

Mult timp s-a crezut că Mikrogeophagus ramirezi ar fi singura specie a genului apreciată de acvariști. Însă, de curând, un nou pește a început să se impună în peisaj: Mikrogeophagus altispinosus, cunoscut totuși lumii științifice încă de la începutul secolului trecut.

Chiar dacă nu este atât de colorat precum ilustra sa rudă, specia este totuși un pește robust, activ, deloc timid și foarte ușor de reprodus! Pe scurt, o alegere excelentă pentru cei care vor să se inițieze în ciclidele pitice din America de Sud. Nu veți fi dezamăgiți și veți dori să cunoașteți mai bine lumea din care fac parte Apistogramma, Laeatacara, Nannacara și alți Mikrogeophagus...

Dacă Mikrogeophagus ramirezi se întâlnește în Columbia, Venezuela, pe M. altispinosus îl regăsim mai la sud, în Bolivia. Mai precis, în bazinul Rio Mamoré, și Rio Guaporé, în partea amazoniană între Brazilia și Bolivia, în nord-estul capitalei La Paz.

Descriere

Peștele măsoară în jur de 10 cm- masculii, iar femelele sunt mai mici. Corpul este comprimat lateral cu o culoare de bază crem, ușor portocalie. Această ultimă culoare este prezentă la nivelul regiunii ventrale și se va intensifica puternic în momentul împerecherii, căpătând o ușoară tentă rozalie în zona abdominală, la femelă. Șase-șapte benzi verticale apar discret, în funcție de starea emoțională a peștelui, în timp ce o pată centrală neagră se distinge în mod permanent pe flancuri. De notat în egală măsură dunga neagră ce traversează ochiul. Dacă ansamblul înotătoarelor este translucid (cu excepția pelvienelor care sunt roșii și se termină cu o margine albă și a analei roșiatice pe care se observă câteva pete albastre), primele raze de pe dorsală sunt negre și vom remarca o hipertrofie de la a treia la a șasea rază, ceea ce îi dă un aspect de creastă deasupra capului. Această particularitate se observă și la Mikrogeophagus ramirezi. O margine roșie apare pe vârful înotătoarei dorsale, ca și pe razele exterioare ale caudalei, acestea posedând extensii filamentoase care accentuează alura elegantă a peștelui.

Folosim adesea acest ultim criteriu pentru dimorfismul sexual, masculul având extensii mai mari decât femela. Dar, atenție, urmare a luptelor care apar adesea în sânul grupului de altispinosus, se întâmplă ca aceste filamente să se reducă!

Pe scurt, înotătoarele sunt mai dezvoltate la mascul, iar creasta vizibilă este tot apanajului acestuia. Este totuși mai greu să distingem sexele la peștii pe care îi regăsim în magazin.

Menținere

Dacă este adevărat că altispinosus este o ciclidă robustă, este de remarcat faptul că temperamentul și activitatea sa necesită un acvariu cu dimensiuni rezonabile. Astfel, un volum de minimum 100 litri ar fi preferabil pentru un cuplu într-un bazin care să mai cuprindă câțiva tetra și câțiva Corydoras.

Așa cum am afirmat mai devreme, este uneori mai greu de determinat foarte bine sexul acestor pești, mai ales atunci când sunt încă pui. Dacă doriți să înmulțiți acești pești, este indicat să cumpărați un grup de patru-șase indivizi printre care să aveți cel puțin un cuplu. Această metodă rămâne cea mai fiabilă pentru o viitoare reproducere, în plus, lăsați șansa peștilor să-și aleagă singuri partenerul, fiindcă în mod sigur o vor face mai bine decât noi. Asta în contextul în care se întâmplă de multe ori să existe o incompatibilitate între parteneri.

Pentru ceilalți colocatari, este suficient să alegeți specii calme și bineînțeles să verificați compatibilitatea în ceea ce privește calitatea apei. Aceasta nu este foarte importantă pentru ciclida noastră fiindcă un pH de circa 6,5-7,0 și o duritate de 10° dGH sunt suficiente pentru o bună menținere și chiar o reproducere de succes (au fost semnalate reproduceri reușite la un pH de 7,5 și o duritate mai mare de 15°dGH). Temperatura ar trebui să se situeze în jurul valorii de 28°C. Bineînțeles, la valori atât de ridicate, lumina ar trebui să fie generoasă, iar alegerea plantelor se va face în funcție de acest criteriu. Ca majoritatea ciclidelor amazoniene, această specie nu apreciază un acvariu poluat și este așadar important să păstrați igiena acvariului. Pentru acest lucru, schimburi de apă frecvente și neimportante ca volum, sunt foarte utile.

Decorul are și el importanța lui, chiar dacă acest Mikrogeophagus este mult mai puțin timid decât ramirezi.Un bazin bine plantat și decorat cu multe rădăcini de turbă, dar și cu ardezii de culoare închisă, vă va permite să admirați acești pești în toată splendoarea lor, cu culori mai puțin impresionante decât ale ilustrei sale rude, dar care îi vor conferi o frumusețe nebănuită.

Dacă veți regăsi ramiezi cu probleme în privința hranei, liniștiți-vă: M.altispinosus mănâncă de toate sau aproape! Efectiv, alimente uscate, precum fulgi de exemplu, vor fi acceptate cu bucurie, ca și hrana vie sau congelată. Meniuri variate fac parte și ele din rețeta menținerii cu succes a acestei specii, așa că puteți combina hrană sub formă de fulgi, cu Artemia, cu mixtură pentru Ciclide, viermi roșii etc. Pentru a evita poluarea brutală, este necesar să nu supraalimentați peștii. Peștele își ia hrana, în special, de pe fund, chiar de pe substrat, neezitând să filtreze nisipul în căutarea hranei uitate. Bineînțeles, suntem departe de comportamentul peștilor din genul Geophagus și alți Satanoperca, dar vă dați seama de unde vine denumirea de Mikrogeophagus (care se traduce prin mic mâncător de alge). Orice ar fi, este bine să ne amintim că avem încă multe de învățat de la prietenii noștri pești, altispinosus neezitând să vină să-și ia hrana de la suprafața, atunci când se simt în siguranță...Menținuți în bune condiții, altispinosus nu vor întârzia să iasă din ascunzătorile în care a intrat în momentul aducerii în acvariu. Este atunci momentul în care apar primele lupte pentru supremația din acvariu...

Mai mult, în revista Aquarium&Terrarium

Inapoi

Parteneri