Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Pesti de apa dulce

Peștele care mormăie

Prolific, robust și cu un comportament foarte interesant, acest pește are în plus facultatea de a emite un sunet care pare mai degrabă un mormăit. Trichopsis vittata este un gurami ideal pentru acvariștii care vor să se inițieze în Anabantoide.

Deși este cunoscut mai mult pentru denumirea de ”gurami care mormăie”, T. vittata este mai apropiat de Betta și Macropodus, incluși ca și el în subfamilia Macropodusinaelor, decât de gurami clasici din genurile Colisa și Trichogaster, care, în ceea ce îi privește, aparțin Trichogastrinaelor. 
În prezent, doar trei specii compun genul: Trichopsis pumila, Trichopsis schalleri și bineînţeles vittata al nostru. 

Un pește omniprezent

În ultimul deceniu, s-a crezut că au fost descoperite noi specii de Trichopsis. Dar s-au dovedit în final a fi simple variante geografice de T.vittata. Este adevărat că, în funcție de localitate, culoarea poate varia, mergând de la un brun intens la reflexii verzi foarte marcate. 
Specia prezintă o vastă repartizare în mediul său natural, regiunea Sud-Estului asiatic, incluzând Vietnam, Laos, Thaïlanda, Malaizia și marea parte a arhipelagului indonezian. Peștele ocupă diverse biotopuri și este uneori singurul pește cu labirint capturat în unele maree. Nu este deci surprinzător să apară pe ici-colo forme geografice ale acestei specii. Astfel, este de notat prezența sa în Florida (Palm Beach), semnalată deja la sfârșitul anilor 1980, dar repartiția sa rămâne încă anecdotică și limitată.

Descriere generală

Este cel mai mare dintre Trichopsis, cu o talie de 7 cm, uneori chiar mai mare. Corpul său este destul de înalt și comprimat pe laterală, de aceea a fost deseori comparat cu Trichogaster. Totuși, capul este foarte diferit, cu un bot ascuțit caracteristic. 
Este inutil să amintim diferitele nuanțe de culoare, dar vom reține prezența cvasiautomată a benzilor închise longitudinale plecând de la buze până la pendunculul caudal. Aceste benzi sunt mai închise, aproape negre, la nivelul capului, în timp ce capătă reflexii de maroniu deschis spre roșiatic pe flancuri! Acestea se estompează ușor atunci când peștii sunt menținuți corect și se vor colora spre negru când peștii sunt stresați. Un punct negru sau brun închis apare frecvent pe partea superioară a operculului. Conturul ochiului este de un roșu discret, ”îmbrăcat” în bleu-ciel electric.
Prelungirile filamentoase care ornează înotătoarele impare variază în funcție de originea geografică (sau crescătoria) a peștelui. Unii au văzut aici un criteriu evident pentru diferențierea sexelor, masculul prezentând teoretic filamentele cele mai lungi. Din nefericire, acest lucru nu este adevărat!

Dimorfism sexual

Este foarte dificil de deosebit masculul de femelă, o metodă eficientă fiind plasarea peștelui în fața unei surse luminoase pentru a putea observa grapa ovariană închisă la culoare a femelei. Aceasta se situează în vecinătatea burții și prezintă o formă alungită asemănătoare cu un triunghi al cărui vârf pleacă din zona inferioară a corpului. Specia nu trebuie confundată cu vezica înotătoare, translucidă și mult mai mare. Dacă metoda este greu de pus în practică în magazin, nu uitați că această specie iubește viața în grup și întotdeauna este de preferat menținerea sa în grupuri de minim 5 indivizi. 

Exigențe suplimentare

Această specie de gurami este robustă și se aclimatizează destul de ușor noului său mediu, cu condiția să respectăm câteva reguli elementare. Trăind în grup și măsurând 7 cm, este indispensabil să îi rezervăm un acvariu de 100 de litri pentru un minimum de 5 subiecți.
Pentru a-i reduce relativa timiditate, bazinul va fi bine plantat, mai ales la suprafață, ceea ce va crea zone de umbră securizante. Amenajarea bazinului este tipică acvariului geografic din Sud-Estul asiatic: ardezie, rădăcini de turbă, mici cryptocoryne în avanplan, buchete de Ceratopyllum sau Najas la suprafață compun decorul. Jetul filtrului nu trebuie să provoace un curent prea puternic dar ar trebui să aibă de trei ori volumul bazinului pe oră. Acest lucru fiind spus, acest tip de gurami nu ezită să înoate în curent, dar îi place să staționeze apoi în apă liniștită, sub suprafață.
Fiind vorba despre o specie pacifistă, vom evita prezența peștilor agresivi sau care au obișnuința de  a roade înotătoarele gen Puntius tetrazona. Dacă vrei să-l observi reproducându-se în acvariul comun nu introduceți alte labirintidae cu care ar putea intra în conflict. Rasboras mici (genurile Boraras și Trignostigma) sunt excelenți companioni.  
Deși este omnivor, aveți în vedere un meniu variat, nu vă rezumați doar la tradiționalii fulgi, chiar dacă sunt acceptați cu mare plăcere. Viermii roșii și artemia vor completa judicios meniul. Cât despre aceștia din urmă, îi puteți distribui sub formă de nauplii: indiferent de specie, Trichopsis adoră să vâneze animalculele pe care le vor agăța cu gura lor mică.
( Continuarea în revistă)
Inapoi

Parteneri