Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Helestee si Iazuri

Iazul în stil Feng-Shui aduce armonie şi echilibru

Iazul reprezintă un element esenţial dacă vă doriţi să aveţi o curte sau o grădină amenajată în stil Feng Shui. Construirea acestuia după principiile vechii filosofii chineze va atrage un flux benefic de energie asupra grădinii şi a casei voastre.

În Feng Shui, amplasarea unui iaz în curtea sau grădina casei este un element esenţial, fiindcă exteriorul unei case reprezintă, potrivit străvechii filosofii chineze, un univers ideal, în care omul este plasat în armonie, între Cer şi Pământ. 
De altfel, chinezii sunt de părere că, prin amenajarea grădinii după principiile Feng Shui, se poate ajunge la un flux benefic al Qi-ului (energia vitală), ce are capacitatea de a ne influenţa stările sufleteşti, dar şi starea materială. 
O grădină în stil Feng Shui ar trebui să urmeze exemplul naturii, cât mai mult cu putinţă,  scopul primordial fiind acela de a crea armonie şi echilibru. Dar pentru aceasta, iazul ar trebui întreţinut cu plante sănătoase şi cu peşti în stare excelentă, fiindcă numai aşa energia benefică va putea circula. 

Apa, simbol al absolutului

În momentul în care vă hotărâţi să amenajaţi un iaz Feng Shui, trebuie să ţineţi cont de câteva aspecte esenţiale. Astfel, este indicat să păstraţi întotdeauna apa limpede şi curată, fiindcă apa este esenţială în păstrarea unui Qi pozitiv. De altfel, dimensiunea spaţiului destinat apei trebuie planificată cu atenţie, întrucât elementele din grădină ar trebui să fie în strânsă legătură cu mediul înconjurător. De asemenea, asiguraţi-vă că apa circulă în mod constant.
Potrivit filosofiei Feng Shui, apa este sursa vieţii, şi reprezintă însăşi prosperitatea.Conducător ideal al energiei, apa hrăneşte şi dă naştere. Poate lua orice formă, poate alina (susurul unui izvor) sau poate pedepsi (uraganul). Şerpuitoare şi firavă în aparenţă, ea are puterea de a eroda chiar şi cea mai tare piatră. De aceea, Feng Shui a ales acest simbol ca fiind motivaţia absolutului. 
Ca atare, după regulile Feng Shui, orice sursă de apă trebuie să fie situată în partea de sud-est a grădinii, şi să fie întotdeauna curgătoare. În momentul în care privim un iaz amenajat în funcţie de regulile acestei filosofii orientale, trebuie să ne asigurăm că vom avea două fluxuri ale energiei vitale : o parte yang şi o parte ying (conceptul de ying şi yang este primul principiu din Feng Shui, la origine ying definind partea umbrită, iar yang partea luminată de soare a unui deal. Mult mai târziu, ying şi yang au ajuns să reprezinte cele două aspecte primare ale energiei qi). Pietrele care mărginesc iazul au rolul de a încetini partea ying a iazului, în timp ce celelalte pietre situate în apă direcţionează, armonios, fluxul de energie către exteriorul iazului. De o bună amplasare a pietrelor depinde, practic, echilibrul întregii zone din punct de vedere fizic şi metafizic. 

Plantele potrivite

De asemenea, dacă apa iazului este prea stagnantă, adică prea ying, plantele vor constitui atunci dominanta yang a spaţiului, iar speciile recomandate în această situaţie vor fi Irisul de Kaempfer, şi liatrisul. În cazul unei ape cu o curgere rapidă, însă, plantele ar fi indicat să aibă formă rotundă, şi de aceea este recomandat crinul (hostas). 
Şi încă o regulă de care ar trebui să ţineţi seama: o sursă de apă este ideal să fie plasată în faţa casei, cu curentul de apă direcţionat spre poarta de intrare în curte sau grădină. De altfel, dacă instalaţi o fântână arteziană sau o cascadă, asiguraţi-vă că apa circulă întotdeauna în direcţia casei. De asemenea, nu udaţi plantele întotdeauna la aceeaşi oră, fiindcă vor deveni dependente de îngrijirile voastre. 
Ideal, spatele casei ar trebui să fie protejat fie de arbori, fie de pietre, fie de un gard viu sau de un zid.

Crapii- peştii tradiţionali în Feng Shui

Sunt multi peşti populari printre practicanţii entuziaşti de Feng Shui, dar majoritatea sunt roşii, portocalii, aurii sau argintii la culoare. Şi toţi sunt peşti de apă dulce.
De altfel, având în vedere puternica simbolistică a peştilor, locuinţele chinezeşti sunt adesea decorate cu iazuri, acvarii şi obiecte de artă reprezentând peşti. 
Crapul este, însă, cel mai popular peşte din China antică până în zilele noastre, când poate fi găsit în palatele imperiale, în locuinţele celor puternici şi bogaţi, în cazinouri şi hoteluri drept peşte tradiţional în Feng Shui, asociat deseori cu dragonul. 
Emblemă puternică a finalurilor fericite, crapul este adesea un simbol al succesului scolastic şi al norocul literar, al bunăstării şi al prosperităţii. 
Inapoi

Parteneri