Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Acvaristica Practica

Pesti frumosi in acvariu sanatos!

Pești frumoși în acvariu sănătos!

Sănătatea peștilor este strâns legată de sănătatea acvariului în sine, care depinde, la rândul său, de echilibrul biologic al mediului acvatic. Cum menținem un mediu de viață sănătos pentru peștișorii noștri din acvariu citiți în această rubrică.

Orice pește este purtător sănătos al unor agenți potențial patogeni care se dezvoltă când are loc un dezechilibru de mediu. Când apare o boală nu trebuie tratați doar peștii, ci trebuie corectate și condițiile de menținere a acestora, fără de care problema nu va fi niciodată rezolvată.

Un echilibru indispensabil

Un bun echilibru biologic al mediului este cea mai bună garanție a sănătății unui acvariu. Proliferarea sau dispariția subită a unor pești, plante, animale sau microorganisme, este semnul unui dezechilibru. Moartea masivă a peștilor este bineînțeles simptomul cel mai vizibil dar anumite indicii, precum apa care se tulbură, trebuie să vă determine să detectați problema înainte de a fi prea târziu. Deșeurile produse de ființele vii care populează un acvariu se degradează prin oxidare biochimică, grație bacteriilor specializate. Această degradare, care poartă numele de ”ciclul azotului” este esențială pentru sănătatea mediului. Aceste bacterii sunt aerobe ceea ce înseamnă că nu pot trăi fără oxigen. Dacă aerarea bazinului este insuficientă, bacteriile vor avea de suferit și nu își vor mai îndeplini rolul pe care îl au în acvariu.

Echilibrul biologic al acvariului nu se poate stabili decât după o fază de demaraj, adică atunci când ciclul azotului este stabilizat, ceea ce înseamnă cam trei-patru săptămâni după demaraj sau odată ce peștii introduși au fost aclimatizați. Orice aport de produse vizând modificarea caracteristicilor apei, eliminarea algelor și a melcilor sau îngrijirea peștilor înseamnă un risc pentru acest ecosistem fragil. Aceste manipulări trebuie realizate cu prudență și în deplină cunoștință de cauză.

Dar nu acesta este singurul pericol de evitat. Suprapopularea bazinului este adesea responsabilă de problemele de sănătate a peștilor, lipsa spațiului favorizând dezvoltarea stresului și a epidemiilor dar și creșterea nivelului de deșeuri. La fel se întâmplă dacă distribuim prea multă mâncare, resturile neconsumate degradându-se în apă și pe sol.

Filtrarea

Deșeurile care se acumulează în permanență în acvariu impun instalarea unui filtru în acvariu. Acesta asigură o filtrare mecanică reținând particulele solide aflate în suspensie și o filtrare biologică care elimină substanțele toxice dizolvate în apă, îndeosebi pe cele eliberate prin ciclul azotului. Așadar, în filtru se găsesc găzduite majoritatea bacteriilor bune, fixate pe materiale, cum ar fi vata filtrantă, ceramică, zeoliți, cuarț, biomingi etc.

Este adevărat că o curățare periodică a filtrului menține sănătatea acvariului, dar nu trebuie să abuzăm și să-l curățăm prea des fiindcă riscăm să pierdem bacteriile bune. Din același motiv, și dacă dispozitivul include mai multe mase filtrante, este mai prudent să le curățăm pe rând. Elementele demontabile ale pompei de apă trebuie curățate sub un jet de apă călduță o dată pe lună.

Importanța plantelor în acvariu nu se limitează la estetică. Eliberând oxigenul și asimilând deșeurile azotate, ele contribuie din plin la epurarea mediului și deci la sănătatea acvariului.

Întreținerea

Întreținerea unui acvariu necesită timp și răbdare, cea mai mică neglijență în menținerea acestuia punând în pericol tot mediul înconjurător. Într-un acvariu echilibrat, bacteriile sunt suficient de numeroase pentru a degrada deșeurile organice. În schimb, ele produc, prin acest procedeu, nitrați a căror concentrație nu încetează să crească și care pot deveni periculos pentru acvariu. Singura manieră eficientă de a limita nivelul lor este de reînnoi parțial apa. În acest caz, lucrează cu cantități mici pentru a nu bulversa echilibrul biologic al mediului. Nu există vreo regulă absolută pentru a evalua frecvența și volumul schimbărilor de apă. Aceste valori depind, printre altele, de numărul și talia animalelor, de toleranța la nitrați, de hrana lor și de calitatea apei de la robinet. Cel mai simplu este să găsiți ritmul bun măsurând regulat nivelul de nitrați și procedând la schimbări parțiale atunci când aceasta depășește 20 mg/l.

Întreținerea săptămânală a sticlei vizează împiedicarea algelor de a invada geamul acvariului, iar întreținerea plantelor constă în eliminarea frunzelor moarte și a acelora care se devitalizează, permițând limitarea creșterea nitraților datorată descompunerii acestora.

Prevenirea bolilor

În afară de întreținere și filtrare, anumite obiceiuri contribuie la limitarea riscurilor de apariție a problemelor de sănătate în acvariu, potrivit celebrului dicton: ” mai bine să previi decât să tratezi”.

Prima este respectarea unei perioade de carantină de aproximativ trei săptămâni penru oricare nou venit. Acesta este timpul necesar în care majoritatea paraziților trec de la stadiul larvar la stadiu adult și în care sunt declanșate simptomele bolii de care peștii sunt vectori. Dar dacă nu este declarată nicio infecție, această perioadă este profitabilă pentru pește, care reintră în formă și se eliberează de stres înainte de a fi introdus în acvariu. Bazinul carantină trebuie să conțină 40 litri, să fie echipat cu un minimum vital pentru echilibrul biologic și să fie demarat cu cel puțin trei săptămâni înainte de introducerea peștilor.

Al doilea bun obicei presupune aclimatizarea. O schimbare de mediu bruscă provoacă un șoc psihologic și fiziologic, de aceea tranziția trebuie să fie treptată. Sacul de transport este plasat închis în acvariul în care lumina este stinsă. Va trebui să-l lăsăm să plutească cel puțin o jumătate de oră, timp în care temperatura apei din pungă atinge temperatura apei din acvariu. Operațiunea trebuie repetată la fiecare sfert de oră timp de o oră. Fiind obișnuiți gradual cu caracteristicile fizico-chimice ale apei, nou sosiții pot fi eliberați, având grijă să nu lăsăm să curgă apă din pungă în acvariu pentru a evita o posibilă contaminare a acestuia.

În fine, orice intervenție în acvariu trebuie să fie efectuată cu blândețe, fiindcă peștii sunt ușor supuși la stres. Pentru a limita acest fenomen, decorul trebuie să ofere ascunzători făcute din roci sau plante, pentru ca animalul să se poată sustrage unui eventual agresor sau unei observații prelungite.

Inapoi

Parteneri