Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Acvaristica Marina

Un balist impunător - Balistoides conspicillum

În ciuda numelui său, acest balist nu prea pare să aibă simțul umorului, fiind chiar o specie agresivă. Impresionant, acesta este calificativul pe care l-ar merita Balistoides conscipillum.

Acest pește este de o frumusețe rară, fapt care i-a asigurat popularitatea în rândul acvariștilor. Cu o talie impunătoare, este, în plus, un pește inteligent, care va reuși să-și încânte stăpânul.

Origine

Balistoides conscipillum poate fi întâlnit, ca adult, în ape adânci, pe panta extremă a recifului, unde poate coborî până la o adâncime de 75 m. Specimenele în vârstă ating o talie de aproximativ 50 cm. În ceea ce privește tinerii, aceștia rămân ascunși în grote sau în interiorul recifului. Acest balist este prezent în toată regiunea Indo-Pacificului, excluzând Marea Roșie și golful Aral.

Mașină de război

Balistoides conscipillum, ca toate Balistidele, are nota sa de originalitate. Înotătoarele anală și dorsală se pot ”încuia” în timp ce sunt desfăcute ceea ce înseamnă că peștele nu ”suferă” deloc atunci când se refugiază în crăpăturile rocilor. Peștele are dinți și maxilare puternice care se vor alerta la cel mai mic pericol. Numele de balist, mașină de război antică (balista era o mașină de război folosită pentru aruncarea proiectilelor utilizând forța elastică-n.tr.) vine de la obiceiul său de a sufla peste arici în scopul de a-l întoarce din drum și de a avea acces la zona inferioară a prăzii. B.conspicillum are nevoie de un acvariu foarte populat cu pești pe măsura taliei sale și suficient de rapizi pentru a se eschiva unui atac, această specie fiind agresivă.  

Aclimatizare ușoară

Tinerele specimene, a căror robă este preponderent portocalie, sunt mai sensibili în ceea ce privește viața în acvariu. Însă un exemplar de 10 cm nu vă va pune nicio problemă.
Acest pește are un apetit insațiabil. Devorează tot ceea ce este comestibil și nu se dă în lături de la a gusta tot ceea ce nu este de mâncare! În mediu natural, se hrănește în mare parte cu arici și cu crustacee mari cărora le sparge carapacea și maxilarele. Alimentația sa este deci mult mai simplă în acvariu. Acceptă absolut tot: creveți întregi, hrană congelată, granule etc. De notat încă că preferă prăzile mari, pe care le poate prinde cu ușurință. Nu-i dați niciodată să mănânce din mâna voastră chiar dacă este un pește familiar fiindcă veți regreta într-o zi.

O provocare?

Fie că vorbim despre balistul-clovn sau de alte specii, reproducerea Balistidelor în general nu a fost  realizată niciodată în acvariu și este încă insuficient cunoscută acvariștilor. Este adevărat că agresivitatea și comportamentul belicos nu prea simplifică lucrurile.... Acest magnific balist își are locul său în acvariile de mari dimensiuni, unde poate evolua în voie. Robust și inteligent, acest pește e o adevărată încântare pentru acvariști, însă nu trebuie să uitați că este un animal cu caracter!
Inapoi

Parteneri