Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Acvaristica Marina

Idolul maurilor - Zanclus cornutus

Iată o specie cu un fizic original, grație gurii proeminente și prelungirii înotătoarei dorsale. O altă particularitate: Zanclus cornutus este singurul și unicul membru al familiei Zanclidaelor! O singură bilă neagră pentru acest idol al maurilor: menținerea și aclimatizarea.


Zanclus cornutus se întâlnește în toată regiunea Indo-Pacificului, dar este absent în Marea Roșie. Evoluează în adâncimi destul de mari, până la 180 de metri, cel mai frecvent în cuplu. Totuși, pot fi observați și în grupuri de câteva sute de indivizi. Specia se aseamănă cu Acanthuridele (peștele-chirurg) dar nu au acel scalpel caracteristic acestora din urmă.

Sensibil și pretențios

Un lucru este clar: idolul maurilor este un pește fragil. Aclimatizarea sa este dificilă fiindcă refuză de multe ori hrana. Chiar dacă vă dați în vânt după farmecul său, amintiți-vă că nu îl puteți menține așa de ușor, astfel că este mai bine să vă gândiți de două ori înainte să îl achiziționați.
Așadar, Zanclus cornutus are nevoie de un acvariu mare al cărui decor să fie compus din roci vii pe care să-și găsească o parte din hrana sa naturală. Cu aceste roci, trebuie să creați ascunzători pentru a-i asigura o zonă de refugiu și de liniște. Se simte mult mai în siguranță în compania congenerilor săi. Un grup de 5-6 indivizi populează, de regulă, un bazin de 1000 de litri. Prezența algelor în acvariu ușurează în egală măsură aclimatizarea idolului maurilor. Calitatea apei trebuie să fie absolut ireproșabilă, fiindcă Z. cornutus este sensibil la prezența compușilor de azot. Schimbările de apă trebuie realizate cu mare atenție (picătură cu picătură de exemplu) pentru a nu șoca peștele.

Un pește mofturos

Hrana este cel mai delicat aspect al peștelui Zanclus cornutus. Obișnuit să se hrănească cu bureți, este normal ca regimul său alimentar să fie greu de satisfăcut în acvariu. Imediat ce prima bucățică de hrană de substituție este ingerată, peștele se află pe calea cea bună în ceea ce privește aclimatizarea. Îi putem deci oferi hrană vie precum nauplii de artemia și viermi roșii. De asemenea, puteți presăra nauplii de artemia congelați pe o bucată de rocă vie, pe care, odată introduși în acvariu, peștii vor veni să îi ciugulească. Moluștele proaspete sunt de asemenea apreciate. Odată aclimatizat și cu condiția să aibă o igienă impecabilă, acest pește poate trăi chiar zece ani.

Reproducerea

Chiar dacă nu a fost încă realizată în acvariu, se cunosc câteva aspecte în ceea ce privește reproducerea acestei specii în mediu natural. Ponta are loc în adâncuri, iar larvele plutesc o vreme în derivă înainte de a se întoarce în recif. Acest lucru este, deocamdată, imposibil de realizat în acvariu.
Idolul maurilor este o specie delicată. Chiar dacă este un pește splendid, este preferabil să aveți o experiență solidă în domeniul acvaristicii marine înainte de a vă gândi să îl mențineți în bazin. Dacă  această condiție este îndeplinită, Zanclus cornutus va deveni o adevărată ”cireașă de pe tort” în acvariul tău.
Inapoi

Parteneri