Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Acvaristica Marina

O flacără în acvariu

Vă prezentăm o specie liniştită, care ar putea fi chiar un peşte ideal pentru un acvarist începător. Asta dacă nu am întâmpina oarece dificultăţi privind aclimatizarea lui, fiindcă se întâmplă de multe ori să refuze hrana în primele zile.

Un peşte-înger, din marele Pacific

Peştele înger pitic flamboaiant este întâlnit în estul Indo-Pacificului, din Australia şi Noua Guinee până în insulele Hawaii. Frecventează lagunele şi zonele calme recifale, rămânând în apropierea solului, cu posibilitatea de a se strecura în orificiile securizante ale stâncilor şi coralilor. Este prezent de la suprafaţă până la o adâncime destul de importantă pentru un peşte coralian (57 de m). Rareori îl vedem trăind în cuplu, cel mai frecvent îl întâlnim singur, căutându-şi hrana în substrat şi strecurându-se printre corali.

Pentru o menţinere reuşită

Acest Centropyge îşi merită denumirea comună. Într-adevăr, este ca o adevărată flacără care luminează un acvariu recifal. Roba sa strălucitoare face din acest peşte un gen preferat de acvariştii amatori, amestecându-se printre multiplele culori ale coralilor.
C.loricula este aşadar o perlă pentru un bazin recifal. Nu numai că are un colorit superb, dar are şi un caracter liniştit faţă de peştii cu care coabitează. Numai congenerii săi sau Centropyge cu robe aproape similare (C.bispinosa, C. potteri etc.) riscă să fie agresaţi. 
Un bazin cu un volum de 200 de litri este necesar pentru ca acest peşte să evolueze normal. Decorul trebuie să fie compus din roci vii care să-i faciliteze accesul la hrană şi care să îndepărteze orice neplăcere care ar putea apărea în momentul în care un acvarist debutant ar întâlni un obstacol în alimentarea acestui peşte. Numeroase ascunzători şi trasee sunt amenajate în decor ca o măsură de securitate. Este de reţinut faptul că acest peşte este sensibil la nitraţi, aceştia putând genera anumite boli de piele.

Hrănirea

Centropyge loricula se hrăneşte cu animalcule (n.tr.- vietăţi foarte mici, observabile numai la microscop) pe care le găseşte în substrat şi în algele pe care le înfrunţeşte. În acvariu, îi putem propune, ca şi hrană, nauplii de artemia vii, înainte de a-l obişnui cu diverse tipuri de hrană congelată. De asemenea, acest peşte se va adapta mai uşor într-un acvariu de intervertebrate. După aceea, nu va fi prea greu ca peştele să se obişnuiască şi cu hrana uscată pe care o găsim în comerţ. O ultimă recomandare: în momentul cumpărării, alegeţi numai specimene sănătoase şi, pe cât posibil, deja aclimatizate, ceea ce vă va permite să depăşiţi mai uşor unele obstacole în privinţa menţinerii şi hrănirii acestui tip de peşte.

Reproducerea

Ponta a fost deja observată în acvariile de mari dimensiuni. Pentru un acvarist amator, misiunea este ceva mai dificilă, fiindcă va trebui să dispună de un bazin cu o capacitate suficientă pentru a găzdui mai mulţi indivizi. Aşa cum s-a constatat, de-a lungul experimentelor de până acum, cei doi parteneri urcă până la suprafaţă, unde femela expulzează ouăle, care sunt apoi fecundate imediat de către partener. Ponta în sine nu constituie un obstacol în reproducerea Centropyge loricula. Însă, din nefericire, creşterea larvelor nu s-a încununat de succes, din cauza dificultăţii pe care o prezintă alimentarea lor.
Inapoi

Parteneri